Muut

Kokemustoimija jakaa arjen asiantuntijuutta

Vaasalainen järjestötoimija Kurt Jäntti lukee todella paljon. Kirjojen ja kansien välistä ei kuitenkaan löydy arjen asiantuntijuutta, jolla on valtava arvo sosiaali- ja terveysasioissa. Kuva: Raija Koivisto
  • Vaasa

VIIKON VIERAS: Vaasalainen Kurt Jäntti sai viime vuonna kutsun paikallisen sydänyhdistyksen jäseniltaan. Neljäkymmentä kuulijaa sai kokemustoimijalta tietoa psoriasiksesta ja sen liitännäissairauksista.

– Toimin kokemustoimijana aina, kun vain mahdollista. Se on minulle lähellä sydäntä. Olen ollut mukana niin paikallisessa kuin valtakunnallisessakin toiminnassa sekä myös kouluttamassa uusia kokemustoimijoita.

Kustannustehokasta tietotaitoa. Jäntti pitää arjen asiantuntijuutta arvokkaana ja jakaa sitä aina tilaisuuden tullen. Hän vaikuttaa myös Vaasanseudun Psoriasisyhdistyksen puheenjohtajana.

– Toimimme vanhan sairaanhoitopiirin alueella, ja meillä on yli 500 jäsentä. Joka kuukausi pidämme jäsenillan, annamme vertaistukea ja järjestämme luentoja molemmilla kielillä.

Marraskuussa yhdistys jakoi psoriasistietoutta perusterveydenhuollon edustajille. Kirjaston Draama-sali oli täynnä terveyskeskusten henkilökuntaa.

– Kuulijoina oli lääkäreitä ja sairaanhoitajia sekä sairaanhoitajaopiskelijoita. Kun viemme tietoutta perusterveydenhuoltoon, potilaiden on mahdollista saada parempaa hoitoa, eikä heitä tarvitse lähettää erikoissairaanhoitoon.

Ruokaa vai lääkkeitä? Psoriasisliiton hallituksen jäsenyys on antanut Jäntille näkökulmaa tilanteeseen valtakunnallisesti.

– Pohjoisessa joudutaan ajamaan satoja kilometrejä muutaman sekunnin pituista hoitoa varten. Lisäksi kyseiset hoidot annetaan 10–15 kerran sarjana, jolloin kilometrejä kertyy tuhottomasti.

Vaasassa vammaisneuvosto on ollut niin ikään aitiopaikka.

– Kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunnassa olen puolestaan saanut seurata tiiviisti sote-uudistusta. Se hirvittää, ja olen voimakkaasti allekirjoittanut keskussairaaloiden 12+1-mallia.

Ajankohtaisena haasteena ovat myös lääkkeet.

– Uudet pistettävät biologiset lääkkeet ovat tuoneet helpotusta sairauden hoitoon. Kääntöpuolena on parin viikon annosten tuhansien eurojen hinta. Monet joutuvat jo puntaroimaan, ostavatko he ruokaa vai lääkkeitä.

Rohkeutta vaikuttaa. Huhtikuun lopussa Jäntti matkaa Kööpenhaminaan.

– Liittohallituksessa minut valittiin edustamaan Suomea pohjoismaiseen kokoukseen. Minulta löytyy rohkeutta käyttää ääntäni. Asiat muuttuvat, kun lausutaan riittävän usein ja riittävän voimakkaasti.

Vuonna 1957 syntynyt Jäntti puhuu myös ihosairautena tunnetun psoriasiksen kokonaiskuvasta.

– Sairastuin 13-vuotiaana ja olen elävä mannekiini siitä, mitä psoriasis voi pahimmillaan olla liitännäissairauksineen. Diabetes ja sepelvaltimotauti ovat esimerkiksi osa sairauden kuvaa. Olen saanut sydäninfarktin, ja minulle on tehty ohitusleikkaus.

– Erään pallolaajennuksen yhteydessä sain aivoinfarktin, jonka seurauksena menetin liikunta- ja puhekykyni. Oli lottovoitto, että olin sillä hetkellä vielä sairaalassa. Paitsi että minulla oli tuuria matkassa, sain todeta Vaasan keskussairaalassa olevan huippuammattilaisia, jotka jatkossakin ansaitsevat motivoivan työympäristön.

Paljon tehtävää. Präntööläisyys asuu voimakkaana Vaasassa varttuneessa joukkuepelaajassa.

– Aiemmin pelasin lentopalloa, ja nyt saan arkeen virtaa järjestötyöstä. Maailma ei ole valmis, ja paljon on vielä tehtävää asioissa, joihin olen itsekin potilaana törmännyt.

– Ihminen ei myöskään pärjää pelkällä sosiaali- ja terveydenhuollolla, vaan tarvitsemme kulttuuria. Tolkuttomassa säästämisessä ja kaiken uhraamisessa säästöjen alttarille ei ole järjen hiventäkään.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka