Uutiset

Kokemusasiantuntija auttaa maahanmuuttajia kotoutumisessa

Yana Matikainen ja May S.M.Hussain haluavat hyödyntää omia kokemuksiaan auttaakseen muita maahanmuuttajia kotoutumaan Suomeen. Kuva: Katja Lahti
  • Vaasa

Vaasassa valmistui viime viikolla 11 kotoutumisen kokemusasiantuntijaa. Yana Matikainen ja May S.M.Hussain kertovat lähteneensä koulutukseen, koska haluavat auttaa muita maahanmuuttajia, jakaa tietoa sekä vaikuttaa yleisiin mielipiteisiin.

– Olemme eri kulttuureista, mutta olemme kaikki ihmisiä. Ymmärrän, että joillakin on pelkoja tai he ovat varovaisia, jos he eivät ole tavanneet maahanmuuttajia kasvotusten.

– Tutustumisen kautta ihmiset oppivat näkemään, ettemme ole kovinkaan erilaisia, vaikka meillä on eri kulttuuritausta. Esimerkiksi tunteet ovat samoja ympäri maailmaa, Matikainen kiteyttää.

Vähemmän väärinkäsityksiä

Matikainen tuli Suomeen Bulgariasta Erasmus-opiskelijana vuonna 2010. Pari vuotta myöhemmin hän palasi opiskelemaan Vaasan yliopistoon, josta hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi. Hän kertoo viihtyneensä Suomessa, mutta ongelmitta elämä ei ole aina sujunut.

– Opiskelijana oli vaikea löytää tietoa Suomesta. Sitä on tarjolla aika hyvin selkosuomeksi ja englanniksi, mutta esimerkiksi bulgariaksi ei ole mitään. Vieraalla kielellä asiointi on aluksi vaikeaa. Minä osaan aika hyvin englantia, mutta kaikki eivät osaa, hän pohtii.

Maahanmuuttaja tarvitsee usein apua esimerkiksi virallisten papereiden täyttämisessä.

– Aluksi niiden täyttäminen ei onnistu yksin, sillä kaikki on suomeksi. Tulkkia ei voi aina tilata. Olisi kiva, jos virallisten asioiden hoidosta järjestettäisiin joku kurssi tai tarjottaisiin palvelua omalla äidinkielellä, hän toteaa.

Halu auttaa

Suomenkielen oppiminen on Matikaisen mielestä ensiarvoisen tärkeää työpaikan löytämisessä.

– Työpaikan löytäminen oli aluksi vaikeaa, kun en osannut kieltä. Yliopisto-opintojen ohessa jaoin mainoksia. Nyt olen työskennellyt kotoutumiskoulutuksessa pari vuotta. Aluksi pääsin sinne puolen vuoden työkokeiluun, mutta viihdyin niin hyvin, että tiedustelin mahdollisuutta jatkaa.

Matikaisen työpanosta koulunkäyntiavustajana on arvostettu, ja hän sai jäädä. Akateemisen tutkinnon jälkeen hän on hankkinut itselleen koulunkäynnin ja aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjauksen -ammattitutkinnon sekä nyt uusimpana kotoutumisen kokemusasiantuntijan -pätevyyden.

– Halusin mukaan koulutukseen, koska näin siinä lisämahdollisuuden auttaa maahanmuuttajia. Tiedän, miten vaikeaa maahanmuuttajilla voi olla, ja haluan vaikuttaa muun muassa ihmisten mielipiteisiin, Matikainen miettii.

Elämä jatkuu

S.M.Hussainin tarina alkaa Irakista, jossa hän syntyi palestiinalaisille vanhemmille. Hän tietää, minkälaista on elämä ilman papereita ja passia.

– Perheeni taisteli koko lapsuuteni turvallisemman elämän puolesta. Irakista muutimme Kreikan Kyprokseen, jossa kävin lukion loppuun. Emme kuitenkaan saaneet siellä kansalaisuutta, joten päätimme muuttaa Suomeen. Tulimme tänne syksyllä 2014, hän kertoo.

Seuraavan vuoden huhtikuussa perhe sai oleskeluluvan, ja S.M.Hussain muutti äitinsä, siskonsa ja veljensä kanssa Vaasaan.

– Täällä alkoi kotoutumissuunnitelmamme. Osallistuin 10 kuukautta kestävälle kotoutumiskurssille. Sieltä minut ohjattiin nuorten Kotomaja-ryhmään, jossa sain kavereita ja opin suomen kieltä, hän kertoo sujuvalla suomenkielellä.

S.M.Hussain viimeistelee hammashoitajaopintojaan, ja haluaa auttaa muita maahanmuuttajia elämän alkuun uudessa maassa. Vertaistuki on siinä keskeisessä asemassa.

– Haluan viedä heille viestiä, että elämä jatkuu. Suomessa kaikilla on mahdollisuuksia iästä riippumatta. Täällä ihmisiä kuunnellaan ja kunnioitetaan, hän toteaa.

Vaatii rohkeutta

Kotoutumisen kokemusasiantuntija voi toimia esimerkiksi kehittämistyöryhmissä, luennoitsijana tai kouluttajana, seminaaripuhujana ja vertaistukiryhmien ohjaajana. Elokuussa alkaneen koulutuksen tavoitteena on johtavan sosiaalityöntekijä Sonja Sulkakosken mukaan tarjota koulutukseen osallistuneille tietoa ja taitoa, joista he voivat hyötyä toimiessaan kokemusasiantuntijoina.

– Koulutuksessa haluttiin painottaa sitä, että kokemusasiantuntijan tulee toimia tehtävässään annettujen raamien ja aikataulujen puitteissa, Sulkakoski kertoo.

Hän uskoo, että ihmisiä kiinnostaa puhujan omakohtaisen tarinan lisäksi hänen mielipiteensä ja näkemyksensä annetusta aiheesta.

– Kokemusasiantuntijana toimiminen vaatii rohkeutta, halua jakaa oma tarinansa kuulijoille sekä aktiivista halua kehittää palveluita sekä itseään, Sulkakoski summaa.

Katja Lahti

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka