Uutiset

Klassiset käsinuket esillä Black Wall Galleryssä

Cosimo Galiano, Anna Kargu ja Kaisa-Leena Kaarlonen ovat yhdessä koonneet näyttelyn tunnetuista nukketeatterinukeista. Kuva: Pia Timberg
  • Vaasa

Ransu-koira on monille tuttu Yleisradion Pikku Kakkosen lastenohjelmista. Hahmo on kuulunut ohjelman vakiokaartiin vuodesta 1978 lähtien. Nyt Black Wall Galleryyn on saatu Ransu-koiran tekijän, Eevaliisa Holma-Kinnusen nukkenäyttely.

– Ransu syntyi vuonna 1977 Eevaliisan tekemänä käsinukkena. Jälkeenpäin Ransuja on tehty useampia kappaleita, sillä niin kovassa käytössä oleva nukke tietenkin kuluu, Kaisa-Leena Kaarlonen kertoo.

Hän esittelee Elmoa, jonka on nimennyt Ransun serkuksi ja paljon heissä onkin samaa näköä. Elmo tuntuu käyvän helposti näyttelykävijään kiinni, mutta rauhoittuu nopeasti.

– Ransu itse ei tällä kertaa päässyt tähän näyttelyyn mukaan, Kaarlonen nauraa ja asettaa Elmon käsistään takaisin näyttelypaikalle.

Ainutlaatuiset kokoelmat

Vaasan näyttelyssä on esillä Holma-Kinnusen nukkeja, jotka on alun perin tehty niin nukketeatteriesityksiin kuin myös televisioon sekä näköisnukeiksi. Näyttelyn nuket ovat perniöläisen Kaarlosen sekä vaasalaisen Cosimo Galianon omistuksessa.

– Eevaliisa Holma-Kinnunen teki kaiken kaikkiaan noin 3 500 nukkea. Se on valtava määrä. Pikku Aasin nukketeatteri osti tekijän kuoltua 80 nukkea ja Kaisa-Leena osti 120, Pikku Aasin nukketeatteria pitävä Galiano sanoo.

Loput nuket ovat sysmäläisten paikallisten asukkaiden sekä joidenkin suomalaisten sekä ulkomaisten museoiden omistuksessa.

Suuri intohimo

Holma-Kinnunen piti Sysmässä yhdessä miehensä Raimo J. Kinnusen kanssa Nukketeatteritalo Musta ja Valkea Ratsua, josta tuli merkittävä kulttuuri- ja matkailukohde. Pariskunta piti siellä paitsi nukketeatteriesityksiä, myös kursseja ja nukkenäyttelyitä.

– Nukkien valmistaminen oli Eevaliisalle kaikkein suurin intohimo. Hän hurahti siihen aivan totaalisesti, Kaarlonen sanoo.

Näyttelyssä on esillä kymmeniä nukkeja, ja jokainen niistä on aivan omanlaisensa persoonallisuus.

– Eevaliisalle oli hyvin tärkeää, että jokaisella on nukella on oma erityinen sanomansa. Hän saattoi kiinnittää nukkeihin lappuja, jotka kertovat jotakin kyseisen nuken persoonallisuudesta, nuket läpikäynyt ja niihin liittyvät tiedot arkistoinut Galiano sanoo.

Valkeaan hääpukuun ja huntuun pukeutuneen nukkemorsiamen hameenhelmaan on kiinnitetty lappu, jossa on koneella kirjoitettu teksti: ”Teidän tulee elää toisia varten.” Toinen, harson takaa katsova nukke on saanut turkoosin silkkipuseronsa helmaan antiikin ajan runoilija Sapfon runon.

Vangitsevia nukkeja

Nuket tuntuvat vievän näyttelykävijän nopeasti ja helposti johonkin avain toisenlaiseen maailmaan. Katossa kiertävät valot ja salissa kuuluva ääni vahvistavat sadunomaisen maailman vahvaa läsnäoloa.

– Jo kymmenen päiväkotia on varannut ajan näyttelyyn. Emme pidä perinteistä opastusta, vaan kerromme näyttelystä tarinallisesti sekä esitämme myös pienimuotoisen performanssin. Olemme poikkeuksellisesti avoinna joka päivä, Galiano sanoo.

Näyttelyssä on esillä myös muutama nukketeatterista ja nukeista kertova video, jotka nekin on asetettu esille lapset huomioon ottaen.

Eevaliisa Holma-Kinnunen (1930-2014) on Ransun ja 3500 muun nuken äiti –näyttely. Black Wall Gallery, Vaasa 27.12.2019 asti.

Pia Timberg

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka