Muut

Kivessyöpä on nuorten miesten salakavala sairaus

Kristiina Annila kannustaa puhumaan terveysasioista rohkeasti. - Kun asioista keskustellaan oikeilla nimillä, se rohkaisee ihmisiä myös puhumaan asioista avoimesti. Kuva: Kristiina Annila
  • Vaasa

Marraskuun kansainvälinen Movember-hyväntekeväisyyskampanja on vuosien ajan nostanut esille miesten terveysasioita.

Kampanjan aktiivinen toiminta on hiipunut Suomessa, mutta tietoisuuden lisääminen on edelleen tärkeää, sillä esimerkiksi eturauhassyöpä on nykyisin miesten yleisin syöpä.

Vaasan keskussairaalan kirurgian vuodeosastolla uroterapeuttina ja sairaanhoitajana työskentelevä Kristiina Annila kannustaa puhumaan asioista avoimesti. Myös maksuttomat yleisötilaisuudet ovat tärkeitä, sillä ne laskevat kynnystä osallistua mukaan.

– Keskussairaalassa on esimerkiksi järjestetty yleisötilaisuuksia, joissa on ollut urologi puhumassa. Ne ovat olleet hyvin suosittuja. Kun asioista keskustellaan oikeilla nimillä, se rohkaisee ihmisiä myös puhumaan asioista avoimesti, Annila sanoo.

Kyhmyjä tai kipua

Eturauhassyöpää yleisempää on eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu, jota esiintyy yleisesti 50–75-vuotiailla miehillä. Liikakasvu aiheuttaa muun muassa virtsaamisongelmia, jotka ovat yleinen syy hakeutua hoitoon.

– Yli 60-vuotiaista miehistä noin 80 prosentilla on eturauhasen liikakasvua. Yli puolet heistä kärsii erilaisista oireista. Potilaalla voi olla esimerkiksi virtsarakon tyhjenemisongelma, tiputtelua tai yöheräilyä.

Nuorten miesten tautina on puolestaan kivessyöpä. Annilan mukaan myös siitä olisi tärkeä puhua jo nuoruusajan terveydenhoidossa.

– Samalla tavalla kuin naisia kannustetaan tutkimaan rintansa kerran kuukaudessa, olisi miesten hyvä tutkia kiveksensä kerran kuukaudessa. Kivessyöpä on salakavala sairaus. Hoitoon kannattaa hakeutua, jos kiveksissä tuntuu esimerkiksi kyhmyjä, kipua tai muuta normaalista poikkeavaa, Annila opastaa.

Hoitoon hakeudutaan hänen mukaansa perusterveydenhuollon kautta, josta omalääkäri tekee tarvittaessa lähetteen urologille.

– Myös monilla lääkäriasemilla on urologin vastaanotto.

Kysy neuvoja

Annila pitää oman työn ohella uroterapeutin vastaanottoa kerran viikossa.

– Meihin uroterapeutteihin voi aina olla yhteydessä ja kysyä neuvoja. Yhteystiedot löytyvät keskussairaalan nettisivuilta. Lisäkseni sairaalasta löytyy kaksi uroterapeuttia kirurgian poliklinikalta.

Alun perin kätilöksi kouluttautunut Annila on opiskellut myös seksuaalineuvojaksi.

– Virtsaamiseen liittyvät ongelmat tuovat vastaanotolle monia naisia. Monet urologiset ongelmat aiheuttavat pulmatilanteita myös seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä. Seksuaalineuvontaan hakeutuvat sekä miehet että naiset, Annila kertoo.

Kohtaan työssäni myös lapsia vanhempineen, joille annan esimerkiksi opastusta katetrointiin, hän jatkaa.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka