Uutiset

Kissojen muutto Vetokannakselle tyssäsi naapureiden valituksiin

Palosaaren kissatalon kissat saavat odottaa uutta kotia. Kissataloyhdistys teki tarjouksen Vetokannaksella sijaitsevasta omakotitalosta. Kaupat kaatuivat naapureiden valituksiin. Kuva: Sami Peltoniemi
  • Vaasa

Vaasan kissatalon muuttoaikeet Gerbyntielle kaatuivat helmikuun lopussa. Kissatalo oli tehnyt jo esisopimuksen Vetokannaksella sijaitsevasta omakotitalosta. Sopimus kuitenkin raukesi kissataloyhdistyksen puheenjohtaja Kirsti Koivulan mukaan, kun paperit eivät olleet helmikuun loppuun mennessä kunnossa. Asiassa kuultiin seitsemää Vetokannaksella sijaitsevan omakotitalon naapuria.

– Kiersimme ovelta ovelle pyytämässä nimiä kaavakkeeseen, jossa asukkaat saivat puoltaa tai kieltää kissatalon muuttamista kyseiseen rakennukseen. Kuusi laittoi nimensä, yksi ei suostunut allekirjoittamaan lainkaan. Yhdestä asunnosta meidät heitettiin ulos, he olivat niin hurjana, Koivula kertoo.

Takaisin nollapisteeseen

Naapureista kaksi on Koivulan mukaan jättänyt kissatalon tuloa koskevan huomautuksen. Huomautuksissa todettiin, että eläinten tarhaus ei kuulu kaupunkialueelle. Valitukset etenevät Vaasan hallinto-oikeuteen. Koivula arvelee niiden käsittelyssä menevän vähintään vuosi.

– Vaikka valitukset hylättäisiin, asunto varmasti menee kaupaksi sinä aikana, hän harmittelee.

– Nyt olemme taas nollapisteessä. Olemme käyneet katsomassa ainakin 20 taloa. Joko ne ovat liian kalliita, liian kaukana, läpeensä homeessa tai vaatisivat valtavaa remonttia, Koivula lisää.

Kissatalo etsii taloa, joka on mieluusti yhdessä tasossa, ympärillä on riittävän iso piha, jonne voi rakentaa ulkotarhoja ja jonka pihapiirissä on riittävästi parkkipaikkoja.

– Vetokannaksen talo olisi ollut täydellinen. Jotkut ilmeisesti pelkäävät, että päästämme parisataa kissaa juoksemaan ympäriinsä, joku sanoi niitä jopa terveyshaitaksi. Ihan hullua, sillä kissat pidetään sisällä tai ulkotarhoissa. Niistä ei pitäisi olla haittaa kenellekään, Koivula painottaa.

Mahdollisia haittoja voisivat olla korkeintaan hieman lisääntynyt liikenne ja roska-astioiden entistä tiheämpi tyhjennysväli.

Nykyinen talo aikapommi

Kissatalon nykyiset tilat Levoninkadulla ovat korjauskelvottomat. Talo on Koivulan mukaan aikapommi.

– Emme voi olla siellä enää pitkään. Vesivahinkojen vaara on koko ajan läsnä, kivijalka on halkeillut ja talo on homeessa. Siinä ei ole muuta kuin vikaa, hän toteaa.

Koivulan mukaan sopivan hintainen talo voisi löytyä kaupunkialueen ulkopuolelta.

– Talon on kuitenkin oltava keskeisellä paikalla, jonne avustajamme pääsevät pyörillä tulemaan. Muuten tämä homma ei toimi. Metsän keskellä on lisäksi suurempi ilkivallan vaara. Palosaarellakin on tehty ilkivaltaa, mutta siellä on yleensä aina joku näkemässä, hän pohtii.

Katja Lahti

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka