Kissatalon tarinoita: Mistä kaikki kissat tulevat?

Kissatalolla ei tunneta käsitettä kesäloma. Päinvastoin, kesä on sitä kiireisintä aikaa. Alkukesästä ihmettelimme, missä pennut olivat, kun oli hiljaista. Sen jälkeen parin viikon sisällä niitä tupsahti reilu neljäkymmentä eikä loppua näy.

Osa tapauksista on ollut tosi surullisia ja taas kerran muistutus ihmisen julmuudesta. Ei-toivottuja pentuja jätetään kuolemaan metsiin ja maanteille. Vain murto-osa pelastuu.

Myös omistajan piittaamattomuuden takia syntyy pentuja, joita ei haluta pitää eikä etsiä niille kotia. 2020-luvulla pitäisi jokaisen ymmärtää leikkauttaa kissansa, jotta jälkikasvulta vältyttäisiin.

Kenen kissa?

Aina me elämme toivossa, että kissojen vapaa liikkuminen ulkona vähentyisi. Ei oikein siltä vaikuta. Niille joko tarkoituksella avataan ovi vaaralliseen vapauteen tai ne livahtelevat avoimista ikkunoista tai parvekkeen kautta.

Vaeltelevista kissoista tulee paljon soittoja. On vaikea tietää, onko kissa eksynyt, jonkun oma vai muuten vain liikekannalla. Pahimmassa tapauksessa saamme talolle tuodun kissan omistajalta haukut kissan varastamisesta. No, ei meidän kissoja tarvitse ruveta varastamaan, niitä tulee muutenkin.

Kissoja on tullut myös omistajan kuoleman vuoksi. Kuvan valkoinen Snövit eli Lumikki tuli sisarensa kanssa Kissatalolle omistajan kuoltua. Sisar kesynä ja reippaana sai pian kodin, mutta Snövit arkana ja kuurona ei kelpaa kenellekään.

Olisi ollut ihanaa, jos ne olisivat päässeet samaan kotiin. Tämä raukka etsiikin nyt omaa rauhallista kotia. Se on tottunut verkkaiseen elämänmenoon, eikä kuurona ehkä sovellu lapsiperheeseen.

Rotukissa kauppakassissa

Erikoista tälle vuodelle on Kissatalolle päätyneiden rotukissojen suuri määrä. On persialaista, siamilaista, ragdollia, mainecoonia ja norjalaista metsäkissaa. Osalla on paperit, osa taas on paperittomia maahanmuuttajia, joiden alkuperä on jossain ulkomailla, pentutehtaissa.

Viimeisin rotukissa, persialainen, tuotiin kauppakassissa Kissatalon rappusille. Kielimuurin takia emme koskaan saaneet selville syytä kissasta luopumiseen, ei ikää, ei nimeä, ei mahdollisia sairauksia, ei mitään.

Sen pitkä turkki oli niin takussa, että sormi ei mennyt läpi, ja turkki jouduttiin leikkaamaan kokonaan pois eläinlääkärissä. Nyt kissa muistuttaa lähinnä kynittyä kanaa.

Rotukissat saavat yleensä heti uuden kodin. Hinta on meillä sama kuin navetan alta löytyneellä taviksella. Kissatalon puhelin on 050 531 6173.

Kirsti Koivula