Kierrätysastioiden kaukainen sijainti hankaloittaa muovinkierrätystä

Yleisin syy sille, että jätteitä ei lajitella on se, että kotona ei ole tilaa monelle lajitteluastialle ja keräyspisteet ovat liian kaukana. Tämä selviää Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n teettämästä kuluttajakyselystä vuodelta 2017.

Moni törmää lajitteluongelmaan muoviroskien kanssa. Muovipakkaukset vievät paljon tilaa roskakaapissa, ja jotta oman muovinkeräysastian saisi pidettyä aisoissa, tulisi se tyhjentää tarpeeksi usein. Usein roska-astialle täytyy kuitenkin lähteä pidemmänkin matkan takaa.

Katseet Stormosseniin

Vaasassa muovipakkausten kierrätyspisteitä on viisi. Neljä niistä on RINKI Oy:n järjestämiä ja yksi Stormossenin. Asukaslukuun nähden Rinki-muovinkierrätyspisteet täyttävät Vaasassa vaatimukset, sillä yli 10 000 asukkaan taajamassa niitä tulisi olla vähintään yksi.

Tällä hetkellä ekopisteiden lukumäärään ei olla tekemässä muutoksia.

Jos Vaasaan haluttaisi lisää muovinkeräyspisteitä, pitäisi katseet siirtää Stormosseniin.

– Stormossen voi pystyttää lisää omia pisteitä omalla kustannuksellaan. Asukkaiden mielipiteitä jätteiden lajittelusta ja palvelutasosta kartoitetaan tämän kevään aikana Vaasan seudun jätelautakunnan teettämässä asukaskyselyssä, kertoo Stormossenin viestintäpäällikkö Nina Lindman.

Enemmän roska-astioita

RINKI Oy:n teettämässä kyselyssä käy ilmi, että pakkausjätteen keräyspisteiden helppo saavutettavuus on tärkeimpiä asioita, joilla suomalaiset saataisiin lisäämään lajittelua.

Esimerkiksi lähes 90 prosenttia suomalaisista kotitalouksista lajittelee jo kartonki-, metalli- sekä lasijätteensä. Näiden kierrätyspaikat löytyvät useiden kerrostalojen ja rivitalojen jätepisteiltä.

Muovikierrätyspisteiden lisääminen voisi lisätä myös monen muovinlajitteluintoa.

Vaasalainen Pia Österberg on onnekas, sillä hän asuu Asevelikylässä. Kivihaan kaksi muovinkierrätyspistettä ovat aivan kävelymatkan päässä.

– Itselle tämä on ideaali paikka. Tuon muoviroskat kierrätykseen samalla, kun käyn kaupassa.

Parannusehdotuksia Österbergillä kierrätyspisteisiin kuitenkin olisi.

– Kierrätysluukut ovat aivan liian pieniä ja liian korkealla. Jos luukun eteen saisi edes jonkinlaisen syöttöpöydän, saisi roskat laitettua helpommin jäteastiaan, eivätkä pikkuroskat lentelisi joka paikkaan.

Uusia kierrätysmahdollisuuksia

Monelle tärkein motiivi kierrättämiseen on se, että pakkaukset voidaan uusiokäyttää. Muovin uusiokäytölle on keksitty ja keksitään koko ajan uusia kohteita. Esimerkiksi Nesteen kehitteillä on tehdä muovista tulevaisuudessa autoille polttoainetta.

Rinki-ekopisteiltä muovit kiikutetaan Riihimäelle, jossa siitä tehdään granuliittia, josta valmistetaan esimerkiksi muovipusseja, ulkokalusteita tai meluesteitä.

Muovin suurempi kierrätysaste voisi poikia yhä lisää uusia käyttömahdollisuuksia.

Paula Kaskimaa