Kesätyöprokkiksessa nuoret auttavat nuoria käsittelemään vanhempien eroa

Vaasan ensi- ja turvakoti järjestää kesäkuussa ainutlaatuisen nuorten projektin. Vanhempien eron kokeneet nuoret pääsevät tuottamaan viikon mittaisella Kesätyöprokkis-leirillä sisältöä sosiaalisen median kampanjaan, joka kattaa koko Suomen monien yhteistyötahojen ansiosta.

Kesätyöprokkiksen tarkoituksena on tuottaa materiaalia marraskuussa käynnistyvään nuorten vaikuttamiskampanjaan, josta toivotaan nuorten itsensä näköistä. Nuoret pääsevät tekemään kampanjaan esimerkiksi kuvia ja videoita yhdessä ammattilaisten kanssa.

– Prokkis on osa kolme vuotta kestävää, STEAn rahoittamaa Ero lapsiperheessä -projektia, ja sen tavoitteena on tuoda esiin nuorten omia ajatuksia vanhempien erotessa, Maiju Saha Vaasan ensi- ja turvakodista sanoo.

Hänen mukaansa vanhempien ero on kriisi, joka vaikuttaa vanhempien lisäksi myös aina tavalla tai toisella perheen lapsiin ja nuoriin. Saha kertoo, että hankkeen yhtenä tavoitteena onkin tarjota nuorille apua eron käsittelyyn.

– On kiinnostavaa nähdä, miten Prokkiksessa tuotettu materiaali otetaan somessa vastaan, kun se loppuvuodesta laitetaan jakoon, Saha miettii.

Hyvä vaihtoehto kesätöille. Nuorten näköinen Kesätyöprokkis järjestetään päivämuotoisesti 11.–15. kesäkuuta Vaasan ensi- ja turvakodilla osoitteessa Varastokatu 12. Nuoret siis tulevat paikalle aamulla ja lähtevät iltapäivällä kotiin. Heille tarjotaan päivittäin brunssi.

Prokkiksesta saa työtodistuksen, ja lisäpalkintona on esimerkiksi leffalippuja ja lahjakortteja. Jokaiselle päivälle on oma rakenne, mutta tavoitteet suunnitellaan itse.

– Tämä on hyvä vaihtoehto esimerkiksi sellaisille nuorille, joilla ei ole kesätyötä, ja tietenkin heille, jotka haluavat vaikuttaa asioihin. Pääasia on silti, että Prokkisessa on hauskaa, Saha lisää.

Prokkis on tarkoitettu 12–17-vuotiaille nuorille, joiden vanhemmat ovat eronneet. Eduksi katsotaan luovuus, auttamishalu, hyvä ryhmätyöskentelykyky sekä omien mielipiteiden ilmaisutaito. Leiri on nuorille maksuton.

– Nuorten tehtävänä on intensiivisen viikon aikana nostaa esiin nuorten kokemuksia vanhempien erossa sekä miettiä yhdessä ammattilaisten kanssa, miten nuoret voivat käsitellä eroa. Haluamme kampanjalla lähettää viestin nuorilta nuorille ja herätellä nuorten lisäksi myös vanhempia, Saha kertoo.

Leirille mahtuu 6–8 nuorta. Viimeinen ilmoittautumispäivä leirille on 25.5., ja ilmoittautua voi joko sähköpostitse tai puhelimitse. Yhteystiedot ovat maiju.saha@vaasanturvakoti.fi, 050 528 4050 tai sara.lammi@vaasanturvakoti.fi, 050 340 9450.

Emilia Kovanen