Kesäkahvila huokuu historiaa

Vähänkyrön kirkolla, Savilahtitalon naapurissa sijaitsee vanha, punainen talo. Muutaman vuosikymmenen tyhjillään levännyt Kanttorila on tänä kesänä herätetty henkiin kesäkahvilana.

– Kesäkuun avajaisten jälkeen Cafe Kanttorilassa on käynyt mukavasti vieraita ja kahvittelijoita. Kesäkahvila on auki joka päivä paitsi maanantaisin, kertoo Vähänkyrön lähimatkailuassistentti Kristel Jäntti.

Mukavaa ohjelmaa

Kesäkahvilan pystyttämisessä ovat olleet yhteistyössä Vaasan kaupunki, seurakuntayhtymä, Vähänkyrön seurakunta, Vähäkyrö-seura ja lukuisat asukasaktiivit.

Kahvilaherkkujen lisäksi Kanttorilassa on nautittu jo esimerkiksi tarinaillasta, jossa kuultiin tarinoita Kanttorilan historiasta.

– Loppukesälle on suunnitteilla toinenkin tarinailta, joka keskittyy haamutarinoihin. Kesän aikana täällä vierailee myös kaupungin kesäartisti sekä pop-up-kirjasto, sanoo Jäntti.

Kanttorilassa sijaitsee myös kaupungin liikuntavälinelainaamo. Cafe Kanttorilan aukioloajat ja ajankohtaiset tapahtumat löytyvät kahvilan facebook-sivuilta.

– Kahvilassa voi pitää myös kokouksia ja muita kokoontumisia. Jos jollakin on ideoita kesätapahtumista tai tilaisuuksista, joita Kanttorilassa haluaisi järjestää, minuun voi olla yhteydessä, vinkkaa Jäntti.

Mielenkiintoinen historia

Kanttorilan rakennusvuodesta ei ole tarkkaa tietoa. Vintiltä hirsistä löytyy merkintä 1700-luvun lopulta.

– Rakennusinventoinnissa rakennus on arvioitu aikaisintaan vuodelle 1864. Perimätiedon mukaan se olisi tällöin jo ensimmäisen kerran peruskorjattu, tietää Jäntti.

Varmaa tietoa kuitenkin on, että rakennus on toiminut Vähänkyrön kirjastona vuosina 1890-1905 ja kanttorilana 1960-luvulle asti.

– Sen jälkeen Kanttorila, toiselta nimeltään Lukkarila, palveli kesäasuntona 80-luvun puoliväliin saakka. Kesäkahvilassa on esillä myös Elämää Lukkarilassa -näyttely, joka esittelee kesäasukkaiden muistoja.

Samassa pihapiirissä voi tutustua myös Vähäkyrö-seuran 14.7. avautuvaan Merkattua, virkattua, nyplättyä ja revinnäisiä -näyttelyyn.

– Aiemman kudonnaisnäyttelyn yhteydessä totesimme, että kotien kätköissä on paljon käsitöitä 1900-luvun alusta lähtien. Nyt avautuvassa näyttelyssä vierailijat voivat todeta, miten käsityötaito on säilynyt sukupolvelta toisella, kertoo Annikki Rautamäki.

Raija Koivisto