Kesäduuniseteli haussa vaasalaisille nuorille

Vaasan kaupunki myöntää rahallista tukea yksityiselle yritykselle tai yhdistykselle, joka työllistää 15-29-vuotiaan nuoren. Kesäduuniseteliä voi hakea vielä 31.5. asti, ja se tulee käyttää syyskuun loppuun mennessä.

– Kesäduunisetelillä tuettava työllistymisaika on vähintään kaksi viikkoa ja työtä on oltava ainakin 30 tuntia viikossa tai yhteensä 60 tuntia, kertoo Vaasan kaupungin työvoimasuunnittelija Jaana Oba.

Myönnettävä tuki on 40 prosenttia bruttopalkasta ja enintään 500 euroa. Oba kannustaa hakemaan kesäduunisetelin, vaikka vielä ei olisikaan täyttä varmuutta siitä, onko koronatilanteen vuoksi mahdollista tarjota kesätöitä.

– Jos kesätyöt eivät toteudukaan, meille voi sitten ilmoittaa, että seteli jää käyttämättä ja se jaetaan uudestaan. Toisaalta jos joku yritys pystyy työllistämään useamman nuoren, niin tukea voi hakea enemmän, Oba sanoo.

Yrittämisen mahdollisuudet

Seteleitä myönnetään yhteensä 70 hakijalle. Kesäduuniseteli voidaan myöntää yritykselle, vaikka se olisi joutunut lomauttamaan poikkeustilanteen takia.

– Tänä vuonna hakuehtoihin on tehty muutos, että jos lomauksia on tullut 16.3. jälkeen, tukea voidaan kuitenkin hakea ja myöntää. Seteli on tarkoitettu vaasalaisille nuorille ja sitä voi hakea sähköisellä lomakkeella Vaasan kaupungin verkkosivuilla asiointi.vaasa.fi, opastaa Oba.

Oban mukaan Vaasan kaupunki on pystynyt tarjoamaan kesätöitä noin 400 nuorelle.

– Koronatilanteesta huolimatta suurin osa työpaikoista toteutuu, mutta toisilla kesätöiden ajankohtaan ja työtehtävien sisältöön voi tulla muutoksia. Kesätyöntekijöitä otetaan esimerkiksi palvelutaloihin ja kirjastoon.

Kokemusta ja kesätyörahaa

Vasekin yritysneuvoja Kenneth Dalkvist kannustaa nuoria tutustumaan myös yrittäjyyteen ja yrittämisen mahdollisuuksiin.

– Apua ja tukea yrityksen perustamiseen saa Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startiasta. Maksuton palvelu antaa eväitä oman liiketoiminnan kehittämiseen, esimerkkinä voisi olla kesäkioskin perustaminen.

Vaasalainen 15-vuotias Taavi Papula odottaa jo kesätöiden alkamista. Hän pitää tärkeä, että nuoret saavat kesätöistä kokemusta ja voivat ansaita omaa rahaa.

– Teen kesän aikana yrityksissä muun muassa pihatöitä ja muita pieniä aputöitä, ja opin esimerkiksi kaikenlaisten työkalujen käyttöä. Kesätyörahat aion säästää autoon, suunnittelee Papula.

Raija Koivisto