Kesäartistit vievät musiikin ilosanomaa

Vaasan kaupungin kesäartisteja voi jälleen tavata musisoimasta ympäri kaupunkia. Lahjakkaat Emma Dahl, Emma Katajamäki, Nikolas Siika-aho ja Joona Keturi kertovat hymyssä suin unelmien kesätyöstä.

Luvassa on musiikin täyteinen kesä, johon kuuluu myös ihmisten kohtaamista ja ilahduttamista.

Kokemusta lavoilta

Jokaisella kesäartistilla on omanlainen tausta musiikin parissa. Esiintymiskokemusta on kertynyt monenlaisilta lavoilta.

Dahl on soittanut viulua ja pianoa Kuula-Opistossa, jonka kautta on esiinnytty juhlissa ja tapahtumissa. Hän on ollut myös esimerkiksi kaupunginorkesterin kanssa nuorten solistien konsertissa.

Katajamäen elämään on aina kuulunut laulaminen, ja sittemmin hän on tarttunut myös ukuleleen. Teatterin lavakin on tullut hänelle tutuksi musikaalien merkeissä.

Siika-ahon ja Keturin instrumentti on kitara, ja kumpainenkin keikkailee kesällä myös bändeissä. Siika-aho kuuluu bändiin nimeltä Speechless Valley, ja hän säveltää myös omia kappaleita.

Keturi on puolestaan soittanut kitaraa jo kymmenen vuotta ja kuuluu nuoreen Pholexia-yhtyeeseen, joka on Rokkikoulun kasvatti.

Kaadetaan seiniä

Kesäartistit näkyvät ja kuuluvat Vaasan kesässä jo yhdeksättä vuotta. Vaasan kaupungin kulttuurisuunnittelija Leena Nyqvistin mukaan juttu on vuosien varrella muotoutunut niin, että kaikki artistit ovat nykyisin muusikoita.

Hänestä on erityisen hienoa se, että kesäartistit esiintyvät myös palvelutaloissa. Musiikin avulla voidaan niin sanotusti kaataa seiniä.

– Jos ihmiset eivät pääse maailmaan, me haluamme musiikin avulla tuoda maailman heidän luokseen, Nyqvist kertoo.

Myös nuoret artistit kertovat odottavansa esiintymisen lisäksi työn sosiaalista puolta. Esiintymisen ohella päiviin kuuluu harjoittelua, keikkojen suunnittelua ja markkinointia.

Työ vaatii omatoimisuutta, mutta samalla sen vapaus viehättää. Artistit voivat saada työn avulla myös jalansijaa musiikkialalla.

Yhdessä ja erikseen

Esiintymispaikat vaihtelevat palvelutaloista erilaisiin tapahtumiin. Kesäartisteja voi bongailla myös pop-up-keikoilta ja muiden tempauksiensa parista. He esiintyvät sekä yhdessä että erikseen aina Taiteiden yöhön saakka.

Jokaisella kesäartistilla on tulevaisuudensuunnitelmia musiikkiin liittyen. Nelikosta huokuu into päästä työskentelemään intohimonsa parissa.

– Onhan tämä nyt aika siisti kesätyö, Siika-aho summaa nuorten artistien mietteet.

Maiju Koski-Tuuri