Kesä on vaarallista aikaa kissoille

KISSATALON TARINOITA: Kun kissan päästää liikkumaan ulos vapaasti, on tiedostettava, että jotain voi myös sattua.

Ihmiset ajattelevat helposti, että kissa on palannut reissuiltaan aina ennenkin, ja palaa varmasti myös tällä kertaa. Jos kissa kuitenkin yhden kerran jättää palaamatta, sen elämä voi olla ohi. Kissaa ei saisi päästää yksin ulos, kuten ei pientä koiraa tai pientä lastakaan.

Monta kertaa on tänäkin kesänä Kissatalo saanut tiedon ojan penkalla makaavasta, auton alle jääneestä kissasta. Kuollut kissa korjataan pois ja viedään kaupungin pieneläinklinikalle. Omistajaa ei useinkaan tavoiteta.

Autojen lisäksi kissat kohtaavat ulkona monia muita uhkia. Hyönteisten tai käärmeen pistot, punkit, vaaralliset kasvit tai ihmisten luontoon jättämät, kissoille myrkylliset ruuat tai muut myrkyt voivat koitua kissojen kohtaloksi.

Usein yllätyksenä tulee, että esimerkiksi suklaa, viinirypäleet, avokado tai maito voivat aiheuttaa kissoille vakavia oireita.

Kaikkein vaarallisin asia kissalle on ihminen itse. Kissatalo saa kesäisin kymmeniä puheluita sisältä karanneista kissoista.

Onkin syytä muistaa, että jos ovet ja ikkunat jätetään kesällä auki, kissa lähtee todennäköisesti ulos. Kaikki eläimet lähtisivät.

Myös parveke on kissalle vaarallinen paikka. Jos parveke ei ole lasitettu, tarvitaan vain yksi ohi lentävä lintu tai perhonen, jota kissa tavoittelee. Joskus kissa on pudonnut seitsemännestä kerroksesta asfalttiin yrittäessään napata hyönteistä. Jokainen ymmärtää, että siitä ei voi selvitä.

Kissatalon pihalla pidetään myyjäiset ja kirppis sunnuntaina 8.7. kello 11–15 osoitteessa Levoninkatu 35. Myytävänä on kahvia, vohveleita, arpoja, koruja ja kirppistavaraa. Grillikin on kuumana.

Kirsti Koivula

>>>>>>> Stashed changes