Keppihevoset villitsevät myös Vaasassa

Mitä tarkoittavat sanat keppari ja kepsu?

Kyseiset sanat saattavat pian kuulua yhä useamman sanavarastoon, sillä keppihevosharrastus kasvattaa suosiotaan ympäri Suomen. Ilmiötä voisi kuvailla jopa buumiksi.

Myös Vaasasta löytyy innokkaita harrastajia. Vaasan 4H-yhdistyksellä on äskettäin perustettu keppihevoskerho, joka on suunnattu alakouluikäisille. Kerhoa ohjaa Sallamari Huhta, jolla on jo vuosien kokemus keppihevosista.

Monipuolinen harrastus. Huhta aloitti alakouluikäisenä ratsastuksen oikeilla hevosilla, kunnes myös keppihevoset veivät mennessään.

– Päätimme parhaan kaverini kanssa, että keppihevoset voisivat olla meidän juttu, Huhta muistelee harrastuksensa alkutaivalta.

Jonkin ajan kuluttua keppihevosharrastukseen tuli parin vuoden tauko. Paussi ei kuitenkaan venynyt sen pidemmäksi, sillä keppihevoskerhon myötä Huhta palasi takaisin aktiiviseksi harrastajaksi.

Harrastuksen monipuolisuus kiehtoo Huhtaa, koska siinä yhdistyvät liikunnallisuus ja kädentaidot. Myös mielikuvitus on tärkeä osa harrastusta.

Kisoja ja käsitöitä. Keppihevosia harrastavat kaikenikäiset, vaikka eniten esillä ovatkin olleet lapset ja nuoret.

Keppihevosten kanssa toimitaan samoin kuin oikeidenkin hevosten. Niitä harjataan, hoidetaan sekä viedään maastoon ja kisoihin.

– Keppihevosilla voi osallistua esteratsastukseen, kouluratsastukseen, suomenmestaruuskisoihin ja näyttelyihin. Näyttelyissä on erikseen ori- ja tammasarjat, Huhta luettelee harrastusmahdollisuuksia.

Hyvän kunnon lisäksi myös kädentaidot voivat tulla tarpeeseen.

– Aloittelevat harrastajat usein ostavat ensimmäisen keppihevosensa kaupasta. Kun innostus harrastukseen kasvaa, moni alkaa tehdä itse kaavoja, Huhta kertoo.

Kerho alakouluikäisille. Vaasan 4H-yhdistyksen keppihevoskerho kokoontuu kahdesti viikossa, kerran Alkulan tilalla ja kerran Huhdan kotona. Mukaan pääsee, vaikka ei omistaisikaan keppihevosta.

– Heti ei tarvitse olla omaa heppaa. Kerholaiset ovat lainanneet minun keppihevosiani. Myös ne, joilla on jo oma keppihevonen.

Kerhossa hoidetaan keppihevosia, mennään niiden kanssa maastoon ja hypätään esteitä. Ainakaan vielä ei omia keppihevosia tehdä yhdessä, koska se vie paljon aikaa.

Vaasan 4H-yhdistykselle kuuluvalla Alkulan tilalla on oivat maastot keppihevosharrastukselle. Kerhoon mahtuu mukaan lisää harrastuksesta kiinnostuneita 6–12-vuotiaita tyttöjä ja poikia.

Huhdan keppihevosista on lisää kuvia hänen Instagram-tilillään sallan_talli.

Elisa Siikonen