Kellovalimo vaalii käsin tekemisen taitoja

Sundomissa sijaitsevalla kellovalimo Oskars klockgjuterilla on pitkät perinteet. Ann-Christine ja Anders Lindman perustivat valimon jo kaksikymmentä vuotta sitten.

– Käsityöala kiinnosti aikanaan meitä molempia, ja päätimme yhdessä opiskella valamisen perusteita. Löysimme sopivan tilan, jonka kunnostimme valimolle sopivaksi, pariskunta muistelee toiminnan alkuvaiheita.

Haastavia valutöitä. Lindmanit ovat vuosien aikana olleet tuttu näky monilla markkinoilla ja messuilla, kuten Kristiinankaupungin Vanhanajan toripäivillä. Kävijät pääsevät markkinoilla tutustumaan käsin tekemisen taitoihin ja valimon laajaan valikoimaan.

– Valmistamme muun muassa mortteleita, pullonavaajia, nimikylttejä ja kynttilänjalkoja. Erikoisuutena ovat esimerkiksi ovenkolkuttimet, kulkuset ja marjametsällä käytettävät karhukellot.

Anders Lindman suunnittelee ja muotoilee tuotteita myös asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Valumateriaalina hän käyttää pronssia. Suurin valettu kello on painanut viisikymmentä kiloa.

– Yksi erikoisimmista töistämme on Stundarsin 1,5 hehtaarin museoalueesta rakennettu pienoismalli. Pitkän kehitystyön jälkeen se valettiin pronssiin kesällä 2011. Rakennusten nimikyltit on suomen ja ruotsin kielen lisäksi kirjoitettu pistekirjoituksella.

Innostuneita kävijöitä. Lindmanit ottavat Sundomissa vastaan erilaisia ryhmiä.

– Turistibussien lisäksi meillä vierailee paljon koululaisryhmiä. Lapset ovat todella kiinnostuneita ja innostuneita, kun pääsevät tekemään omilla käsillään ainutlaatuisia tuotteita.

Kellovalimo osallistuu myös tulevan viikonlopun Konstrundan-taidetapahtumaan.

– Syyskuussa Vaasa Arbiksella alkaa ohjaamamme pronssivalu-kurssi, jossa osallistujat voivat tehdä itselleen ovi- tai nimikyltin. Kurssin aikana tutustumme koko valmistusprosessiin, kuten suunnitteluun, valamiseen ja patinointiin, Lindmanit kertovat.

Raija Koivisto