Kaupunginorkesteri avaa koronaturvallisen syyskauden

Esittävä säveltaide haluaa normalisoitua syksylle. Musiikkia tarvitaan, mutta palautuuko turvallisuudentunne helposti? Riskiryhmäläisethän suurkuluttavat taidemusiikkia.

Konserttien turvatoimissa käytetään juuri nyt runsaasti mielikuvitusta eri puolilla maailmaa.

Syyskauden turvallisimmat tunnin väliajattomat konsertit löytyvät Vaasan kirkosta, kun lipun hankkii netistä. Mielenkiintoisin, vaasalaissyntyisen Tarmo Peltokosken johtama konsertti on perjantaina 16.10. Klassisen musiikin ystävät tuntevat Peltokosken ansioituneena pianistina, mutta nyt on mahdollista kokea hänet kapellimestarina.

Ludwig van Beethoven kirjoitti vain yhden viulukonserton, josta on melkein yhtä monta eri tulkintaa kuin soittajaakin. Konsertin solisti, viulisti Tami Pohjola on kysytty solisti ja useiden kilpailujen voittaja, joten tulkinta konsertosta kiinnostaa.

Kuulijoiden pelot kuultava

Ongelmallisin konsertti, ilman lisätoimia turvallisuuteen, kuullaan perjantaina 9.10. Vaasan kirkossa. Joseph Haydnin Luominen kestää parisen tuntia ja mukana solistien lisäksi laulaa myös Nox -kuoro.

Pahimmillaan virusinfektiostaan tietämätön laulaja voi tuottaa laulaessaan virusta levittäviä ilmapilviä laajalle alueelle, vaikka olisi itse oireeton. Pleksilasi sekä ilmanpuhdistimet Vaasan kirkon etuosaan sijoitettuina minimoisivat riskiä. Kirkon oma ilmastointi ei riitä.

Keski-Euroopassa samainen Luomis-oratorio valmistui syyskuun alussa niin, että kuoro oli koko harjoitusajan karanteenissa, jonka lisäksi ennen esitystä otettiin jokaiselta kuorolaiselta 3-4 koronatestiä, joiden piti olla negatiivisia. Kuulijoiden pelkoja kannattaa kuunnella.

Muut konsertit

Vaasan kirkko: 25.9. Arvon mekin ansaitsemme! ja 1.10. 100% Beethoven. Vaasan kaupungintalo: 19.9. Jorma Panula -kapellimestarikurssin konsertti, 29.10. Vuodenajat.

Sekä laulaessa että puhaltaessa puhallinsoitinta hengitetään voimakkaammin. Tutkimuksista tiedetään, että virus leviää myös puhaltimista, mutta sen tartuttavuutta ei kyetä vielä mittaamaan.

Jos riskiryhmäläinen haluaa minimoida altistumisriskinsä pienimmilleen, täytyy tutkimusten mukaan välimatkan puhallinsoittimista kuulijaan olla yli 8 metriä.

Vaasan kaupunginorkesteri muistuttaa kuulijoiden omasta vastuusta. Siihen laskettaneen turvavälit, myös konserttipaikkaan tultaessa ja poistuttaessa. Väentungosta pitää välttää.

Tiiviitä kasvomaskeja tulisi käyttää oikein, eikä maskiin saa koskea tilaisuuden aikana. Hyvä käsi- ja aivastushygienia ovat arkipäivää. Pintojen koskettelua pitäisi välttää, esimerkiksi oven rivat, wc-pinnat.

Henkilökohtainen harkinta konserttiin tulosta on tärkeää erityisesti, jos omaa sairautta hoidetaan vastustuskykyä alentavilla lääkkeillä. Kovaa puhetta, viheltämistä ja huutamista pitäisi välttää, taputtaminen riittää suosionosoituksiksi. Esimerkiksi Wienin ooppera on kieltänyt Bravo -huudot.

Kun toimitaan vastuullisesti, niin Vaasan kaupunginorkesterin konserteista voivat nauttia kaikki.

Katariina Korkman