Kauppahallin pelastaja visioi yhä paljon uutta

Mies katselee tyytyväisenä ympärilleen Vaasan kauppahallissa ja tervehtii tuttuja myyjiä.

Kauppahallissa on välillä ollut nykyistä tyhjempää, ja toimintaa oltiin jo lakkauttamassa vuonna 2004, mutta Mauri J.V. Öljymäki ehti hätiin.

Vaasan kauppahalliyhdistys pyysi hänet vetämään kauppahallin pelastamiseksi perustettua projektiryhmää.

Yli 10 000 vaasalaista allekirjoitti vetoomuksen kauppahallin jatkumisen puolesta, kauppiaat ja lopulta kaupunkikin tukivat, ja niin kauppahalli saatiin pelastettua.

– Nykyään Vaasan kauppahalli on siisti ja moderni ostospaikka. Täydennystä silti vielä kaipaisin. Esimerkiksi vihannes- ja hedelmäyritys puuttuu täältä kokonaan. Lihapuolelle toivoisin enemmän erikoistuotteita myyntiin, esimerkiksi riistaa, Öljymäki ideoi.

Torista ja pysäköinnistä

Vastikään 80 vuotta täyttänyt Öljymäki tunnetaan Vaasassa pitkästä kauppiasurastaan ja siitä, että hän ei pysy eläkkeelläkään paikoillaan.

Monipuolinen urheilumies on mukana lukuisissa yhdistyksissä, ja luottamustoimia riittää sekä kaupungilla että seurakuntayhtymässä.

Hänellä on kipakoita mielipiteitä monista asioista.

Esimerkiksi Vaasan keskustan kehittämisestä.

– Keskustassa pitäisi olla helposti saavutettavia, edullisia pysäköintipaikkoja pitkään pysäköintiin. Parkkipaikkojen puute jarruttaa erikoisliikkeiden toimintaa. Toriparkki ei yksin tyydytä. Lisäksi kaupungin ja kauppiaiden yhteistyötä pitäisi tiivistää.

Ja Vaasan torista.

– Osa torista pitäisi kattaa eurooppalaiseen tyyliin. Silloin saataisiin torille viihtyisyyttä ja ympärivuotista toimintaa. Esiintymislavankin pitäisi olla erilainen. Eihän tuonne nyt kukaan trubaduuri hyppää soittamaan tuosta vaan.

Kirkollisvero ei nouse

Öljymäki iloitsee siitä, että viime kirkkovaltuuston kokouksessa toukokuussa päätettiin, että kirkollisveroa ei Vaasassa koroteta.

– Taloudenpito on ollut tarkkaa, ja sen pitää ollakin. Jos rahat loppuvat, loppuvat palvelutkin. Jos ei ole palveluja, loputkin seurakunnan jäsenet karkaavat. Kaikessa toiminnassa kirkon pitää tulla ulos turuille ja toreille. Ideoimani liikuntakirkko on hyvä esimerkki siitä.

Korona on hankaloittanut seurakunnankin työtä.

– Esimerkiksi diakoniatyö on ihmisläheistä toimintaa, jota korona on vaikeuttanut. Lisäksi avun tarvitsijoiden määrä on kasvanut, Öljymäki murehtii.

Rapatunturille taas uutta

Öljymäki on myös Vaasan suomalaisen seurakunnan Palosaaren–Gerbyn alueneuvoston varapuheenjohtaja.

Hän iloitsee siitä, kuinka paljon Gerby-Västervikin alue on kehittynyt. Siellä asuu noin viidennes vaasalaisista.

– Me saimme Rapatunturin juurelle ensin koirapuiston ja sitten kuntoportaat. Molemmat ovat olleet erittäin suosittuja.

Eikä kehittäminen jää vielä tähän.

– Olemme ajatelleet perustaa Rapatunturin huipulle näköalatornin. Se pitäisi saada rakennettua vielä tänä kesänä. Se toimisi Gerby-Västervikin, mutta myös koko Vaasan vetonaulana, Öljymäki sanoo.

Hän on päässyt vauhtiin ja visioi näköalatornin juurelle vielä ulkoliikuntatelineitäkin.

– Rapatunturista tulee oikea kuntoilukeskus, kun on kuntorata, -portaat ja sitten vielä liikuntatelineitäkin. Jos ei kaupungilta heru tähän rahaa, minä pistän keräyksen pystyyn! hän lupaa.

Asiat tärkeysjärjestykseen

Pitkän linjan vaikuttajalla on yhä virtaa, mutta hän ei ollut enää tänä vuonna kuntavaaleissa ehdokkaana.

– Asioita tuntuu riittävän hoidettavaksi muutenkin. Olen kolme vuotta toiminut vaimoni omaishoitajana. Asiat pitää laittaa tärkeysjärjestykseen.

Anne Laurila