Kauhuteema vetää puoleensa

Vaasalainen Haamu-kirjankustantamoa pyörittävä Tiina Hautala saa kuulijan mykistymään. Nainen on saanut aikaan vaikka mitä.

Vuonna 2012 Hautalan perustama yritys kustantaa pääasiassa lasten- ja nuorten kauhukirjallisuutta. Hautala muun muassa lukee käsikirjoitukset, tekee kustannusvalinnat samoin kuin kirjojen taiton ja huolehtii markkinoinnista.

Lisäksi hän tekee kirjasto- ja koululaiskäyntejä ja on tuottanut Haamukoulu-aiheisia opetuspaketteja yhdessä Haamun kirjailijoiden kanssa. Hautala on myös kirjailija.

Ei siis ihme, että Hautala sai juuri työstään valtakunnallista tunnustusta. Huhtikuisessa KauhuCon- tapahtumassa hänelle myönnettiin H. P. Lovecraft -seuran Kuiskaus-palkinto merkittävästä toiminnasta lasten- ja nuorten kauhukulttuurin edistämiseksi.

– Olen palkinnosta valtavan otettu. Sitä vastaanottaessani liikutuin kyyneliin, mutta onnekseni sain kasattua itseni ja puheenkin pidettyä. Luulen, että tunne oli niin suuri siksi, että tämä kunnianosoitus tuli ihan oman alan ytimestä, Hautala sanoo edelleen ilmeisen otettuna ja onnellisena.

Yhteistyötä

Hautala tekee jatkuvasti töitä kustantamon ja sen kirjailijoiden esiintuomiseksi. Haamu-kustantamo onkin vakiinnuttanut asemansa suomalaisen pienkustantamojen kentällä.

– Olemme kirjailijoiden kanssa mukana erilaisissa valtakunnallisissa hankkeissa ja kampanjoissa. Juuri nyt on käynnissä muun muassa lasten lukemista edistävät Lukuliike- ja Lukuklaani -hankkeet sekä Tietokirja.fi -vierailut.

Äärimmäisen tärkeästä asiasta onkin kyse, sillä tilastojen mukaan nykymenon jatkuessa osa suomalaislapsista ei opi lukemaan kunnolla koko peruskoulun aikana. Hautala ei kuitenkaan suhtaudu ongelmaan ryppyotsaisesti, vaan on kiinnostunut myös uusista medioista.

– Olen hyvin innostunut äänikirjoista. Koen, että niissä mennään tavallaan takaisin tarinankerronnan alkulähteille, suulliseen kerrontaan, josta kaikki kertominen on alunperin lähtenyt.

Kauhu innostaa lukemaan

Hautala osallistuu usein erilaisiin tapahtumiin, joissa kohtaa lukijoita ja jakaa lukuvinkkejä sekä lapsille että vanhemmille.

– Kauhuteemainen pöytämme vetää tietynlaisia lapsia magneetin tavoin puoleensa. Vanhemmilta on tullut palautetta, kuinka juuri kauhu- ja kummitustarinoiden kautta heidän lapsensa ovat alkaneet lukea enemmän. Etenkin nuorten kotimaista kauhukirjallisuutta kaivataan entistä enemmän juuri nyt, Hautala kertoo.

Yksi osa Hautalan monipuolista työtä ovat kirjasto- ja koululaisvierailut, joissa hän soveltaa toisinaan myös draamaa kirjallisuuden tunnetuksi tekemisessä lapsille.

Tänä vuonna Haamu -kustantamolta on ilmestynyt muun muassa Mervi Heikkilän ja Anne Leinosen kirjoittama ja Brocin kuvittama Kauhumaan kartta. Kirjoita jos uskallat -kirja on lapsille suunnattu kauhukirjoitusopas.

Kirja soveltuu hyvin koulujen opetussuunnitelmien käyttöön, ja se on tilattu moniin suomalaiskouluihin. Ei yhtään hullumpi saavutus vaasalaiselta kirjankustantajalta ja kirjailijalta.

Pia Timberg