Kasvomaskeja käytetään kiitettävästi, poisheittämisessä vielä treenattavaa

Maassa lojuvat kasvomaskit ovat jo monin paikoin ikävän tuttu näky. Vaasan Prismassa on huomattu niiden roskaava vaikutus ympäristöön ja asiaan on johtaja Markku Aspforsin mukaan tartuttu.

– Olemme jonkin verran tihentäneet ulkoroskisten tyhjäystä ja tarkastuskierroksia tehdään tiuhempaan. Olemme saaneet asian tiimoilta myös muutaman palautteen, joissa on toivottu lisää roskiksia eri puolille pihaa. Palaute on ollut hyvin asiallista ja mietimme toimia, hän kertoo.

Iso osa asiakkaista kävelee Aspforsin mukaan tuulikaapista pihalle ja laittavat maskit kaupan ulkopuolella oleviin roska-astioihin.

– Lisäroskiksia on toivottu esimerkiksi ruoan verkkokaupan noutopisteen ulkopuolelle.

Siivoojat ja kiinteistöhuollon henkilöstö tekevät Prisman piha-alueella kierroksia ja huolehtivat roska-astioiden tiuhemmasta tyhjentämisestä.

Maskiton poikkeava näky

Minimanin Vaasan yksikön johtaja Teija Haapanen puolestaan kiittelee, että asiakkaat hoitavat hyvin kasvomaskien hävittämisen.

– Me emme ole huomanneet, että niitä olisi häiritsevästi heitetty maahan. Asiakkaat tiputtavat ne roskiksiin tai ottavat mukaansa.

Liikkeessä varauduttiin roskien lisääntymiseen viemällä sisääntulon lähettyville pari ylimääräistä roska-astiaa.

Haapanen on ilokseen huomannut, että suurin osa ihmisistä tulee kauppaan maski kasvoillaan.

– Ilman maskia kulkeva on jo poikkeava näky. Tosin nyt kun koulut taas siirtyivät lähiopetukseen, osa nuorista kulkee kaupassa ilman maskia, hän kertoo havainnostaan.

Asiakkaat käyttävät maskeja kiitettävästi

Kivihaan K-citymarketin myymäläpäällikkö Johanna Taiman mukaan kasvomaskien käyttösuositus näkyy lisääntyneenä roskan määränä. Ongelmaksi asia ei ole muodostunut, sillä suurin osa käytetyistä maskeista laitetaan roska-astioihin.

– Ainoastaan muutamana vilkkaampana päivinä on ollut maskeja roska-astioiden läheisyydessä maassa, hän sanoo.

Taima kertoo heidän reagoineen asiaan tuomalla käytetyille maskeille ylimääräisen roska-astian ulos, pääsisäänkäynnin luokse.

– Seuraamme tilannetta ja tarpeen vaatiessa lisäämme niitä.

Hänkin kiittelee, että melkein kaikki asiakkaat käyttävät maskia kaupassa asioidessaan.

– Toivomme, että asiakkaat ovat yhtä huolellisia maskin käytössä jatkossakin.

Ei kättä roskikseen

Stormossenin viestintäpäällikkö Nina Lindmanin näppituntuman mukaan kasvomaskit sujautetaan hyvin poltettavan jätteen joukkoon.

– Ne menevät jäteautolla suoraan Westenergylle, jossa ne poltetaan ja tehdään kaukolämpöä. Meidän hyötykäyttöasemilla niitä ei juuri näy.

Hän sanoo huomanneensa, että maskeja lojuu maassa erityisesti kauppojen ulkopuolella.

– Roska-astiat täyttyvät äkkiä maskeista ja silloin niitä tippuu ulkopuolellekin. Kukaan ei halua työntää kättään roskikseen painaakseen maskin sinne, Lindman toteaa.

Katja Lahti