Kässäkylvyssä taaperot polskivat käsityön ja kielien merkeissä

Taito Etelä-Pohjanmaan ja Österbottens Hantverkin yhdessä luotsaama Kässäkylpy on saapunut Vaasaan. Lokakuun lopussa alkanut kurssi antaa lapselle turvallisen ympäristön uppoutua käsityön maailmaan kahdella kotimaisella kielellä.

Innostusta

Vaasan Taitokeskuksessa riittää vilskettä. Siitä pitävät huolen Kässäkylvyn 2- 4-vuotiaat lapset, jotka touhuavat käsitöiden parissa vanhempiensa ja ohjaajien tukemina. Suomen- ja ruotsinkielisille taaperoille suunnattu kurssi antaa uusien taitojen lisäksi myös mahdollisuuden ystävystyä yli kielirajojen kaksikielisen ohjauksen avulla.

Kurssin suomenkielisenä ohjaajana toimiva Anne Honkala on innoissaan Vaasan ensimmäisestä neljän kokoontumiskerran pilottiryhmästä.

– Ensimmäiseksi kurssiksi on saatu ihan mukava porukka kasaan. Ensimmäisen tapaamisemme teemana olivat värit, ja oli ihana nähdä miten lapset keskittyivät äitiensä kanssa kankaiden maalaamiseen, Honkala kertoo.

Aistien maailma

Kässäkylvyssä pienet lapset pääsevät sukeltamaan visuaaliseen maailmaan, jossa aistit ovat käytössä niin erilaisten muotojen, värien ja materiaalien, kuin myös lorujen ja leikkien keskellä. Samalla lapset pääsevät tutustumaan leikkimielisesti toiseen kotimaiseen kieleen.

– Tapaamisten alussa Taito- ja Tova-kissat tervehtivät lapsia ja kertovat päivän teemasta. Joka tapaamisella on eri teema sekä siihen liittyviä loruja, lauluja, leikkejä ja käsillä tekemistä. Lapset nauttivat, kun saavat tehdä itse ja lähellä on kuitenkin turvallinen aikuinen, Honkala kertoo.

– Lapset kuulevat asioita molemmilla kielillä ja itsekin pääsen samalla kielikylpyyn ruotsinkielisen ohjaajamme Anna Nordströmin avulla, Honkala jatkaa.

Honkalan mukaan kahden kielen Kässäkylpyä on mahdollista järjestää jatkossa myös muilla paikkakunnilla.

– Kyseessä on pilotti, ja sisältöä kehitetään sen mukaan, miten ne käytännössä toimivat lasten kanssa. Näen tärkeänä, että lapset pääsevät tekemään monipuolisesti käsillään jo pienenä. Se tuo lapsen oman ympäristön konkreettiseksi ja antaa mahdollisuuden oivalluksille, Honkala kertoo.

– Parasta kurssissa ovat lapset ja heidän innostuksensa tekemiseen, Honkala summaa.

Susanna Vase