Kantri on kova luu

Vaasalainen konkariyhtye Jesse & Coyotes esiintyy huomenna torstaina vuoden viimeisessä Feasta Clubissa Vaasan kaupunginkirjastossa. Yhtye on syntynyt kymmenien vuosien soittokokemuksen, amerikkalaisen ystävän ja kantrityylisen musiikin pohjalta nykyiseen muotoonsa.

– Amerikassa kantri on kova sana. Siellä lähes puolet radiosoitosta on sitä, mutta meillä Suomessa tilanne on toinen. Täällä kantri saattaa olla jopa kirous, vaikka soittajataso on tosi kova ja livetapahtumissa perinnemusiikki elää hyvin, yhtyeen kitaristi Veli-Matti Partanen kommentoi.

Laajan alan kantriyhtye

Jesse & Coyotes on ottanut paljon vaikutteita 60-luvulta eteenpäin syntyneistä rock- ja indie -tyylisistä yhtyeistä, kuten Bob Dylanin tai Buffalo Springfieldin tuotannosta. Kappalelista sisältää tuttuja nimiä Johnny Cashista Willy Nelsoniin ja Dwight Yokamiin.

– Meidät voi lukea kantrityyliseksi bändiksi laajalla alalla. Turhia rajoja emme musiikin suhteen vedä, Partanen jatkaa.

Nykyisellä kokoonpanollaan yhtye on vuosien mittaan kiertänyt esiintymässä erilaisissa tapahtumissa, festivaaleilla ja ravintolakeikoilla ympäri Suomen. Vuonna 2009 bändi oli mukana Liettuan Visagino Country Festivalilla, joka on Euroopan suurimpia kansainvälisiä kantrifestivaaleja. Paikalla oli lähemmäs 7 000 kantrin ystävää.

– Kyllä se festivaali on yksi mieleenpainuvimmista tapahtumista. Tapasimme kovatasoisia soittajia eri maista, ja jokaiselle kuuntelijalle oli jotain. Suomessa ei ole vastaavia stadiontapahtumia, joten oli mahtavaa päästä mukaan. Se oli uran huipennus siihen aikaan ja toisesta vierailusta on myös ollut puhetta, Partanen sanoo.

Alku Vapaudenpatsaalla

Yhtyeen tarina alkoi vuonna 2005, kun yhtyeen nykyinen laulaja, sanoittaja ja säveltäjä Jesse Kari istuskeli eräänä kesäpäivänä torin Vapaudenpatsaalla ja soitteli kitaraa. Tuntematon mies kiersi hetken patsasta kuunnellen soittoa, tuli juttelemaan ja esitteli itsensä nimellä Mike Matthews. Torilla tutustuneet ystävykset päätyivät myöhemmin jammailemaan yhdessä.

– Alun perin tämä yhtye siis koottiin amerikkalaisen Miken ympärille, joka vaikutti Vaasassa jonkin aikaa Wärtsilän konsulttina. Hän oli oikea kantri- ja bluegrassmies, Kari kertoo.

Matthews asui ja työskenteli Vaasassa vuosina 2005-2006. Hän teki samalla yhtyeen kanssa yhden levyn ja opetti kotiseudultaan vuosien varrella opittuja asioita musiikista ja elämästä. Kun hän palasi kotiseudulleen Indianapolisin lähellä sijaitsevaan Boonvillen kaupunkiin, tuli Jesse Karista yhtyeen nykyinen pääsolisti.

Nykyisellä kokoonpanollaan bändi on soitellut yhdessä kymmenisen vuotta. Partasen ja Karin lisäksi yhtyeessä vaikuttavat kosketinsoittaja ja basisti Pasi Kujanpää, basisti Seppo Talonen ja rumpali Simo Saarela. Kaikilla heillä on takanaan jo ennestään lähes 40-vuoden soitto- tai laulukokemus.

Biisin takaa löytyy tarina

Yhtye on lyhyen ajan sisällä tehnyt kymmenkunta uutta kappaletta, sillä yksi tavoite on ollut saada Feasta Clubille oma soittosetti kasaan. Partasen mukaan tavoitteet vievät paremmin asioita eteenpäin ja tuloksia tulee näkyviin.

– Kappaleiden aihiot ovat osin vanhoja, ja tarina sekä muoto niiden ympärillä saattaa muuttua paljon bändisoiton yhteydessä. Paras tapa tehdä kappaleita on mennä ja tuijottaa valkoista seinää tai asua yksin kesällä saaressa, Kari tiivistää.

Feasta Clubin jälkeen seuraava etappi on levyn tekeminen. Feastasta toivotaan onnistunutta konserttia, jossa yleisön lisäksi saavat nauttia myös esiintyjät.

– Jos etsii pikkuisen erilaista ja valtavirrasta poikkeavaa musiikkia, niin tervetuloa. Sitähän kannattaa metsästää aina. Ei tämä aivan tyypillisintä radiomusiikkia ole. Tuntuu, että oma kosketus on löytynyt ja se riittää. Kantri on kova luu, mutta eiköhän siitä oma keitos synny - turhan vakavasti emme itseämme ota, Partanen päättää.

Emilia Kovanen