Uutiset

Kahvia kasveille ja sukkahousuista pyykkinaru

Mikko Marttala ja Johanna Paaso ovat kiertäneet Niksibussin mukana jo yli 5 000 kilometriä. Kuva: Janette Litmanen
  • Vaasa

”Sukkahousut venyvät helposti ainakin nelimetriseksi pyykkinaruksi. Pingota hotellimatkalla huoneen päästä päähän ja telttaretkillä lehtipuusta toiseen.”

Bussin seinä on täynnä erilaisia niksejä. Jotkut ovat hyödyllisiä, toiset taas kuulostavat hölmöiltä:

”Jos et ole varma, onko edellä kävelevä ihminen tuttu, ota esiin kännykkä ja lausu kuuluvasti kaverin nimi. Mikäli henkilö onkin vieras, puhu puhelimeen.”

– Suurin osa nikseistä on tehty pilke silmäkulmassa, mutta kaikki ovat varmasti syntyneet tarpeesta, kertoo Mikko Marttala Niksibussista.

Niksibussi Vaasassa. Niksibussilla K-ryhmä juhlii 100-vuotiasta Suomea nostamalla esiin suomalaisen kekseliäisyyden niksien muodossa.

Bussi on matkustanut jo yli 5 000 kilometriä, ja se vieraili torstaina ja perjantaina Vaasassa. Niksibussista löytyy niksien historiaa, suosituimpia niksejä ja oma videonurkkaus niksien tallentamiseen.

– Nikseihin suhtautuminen vaihtelee. Toiselle ihmiselle jokin niksi on todella hyödyllinen ja toista se naurattaa, Marttala kertoo.

Ajatuksena kierrätys. Niksi- Pirkkaa lukevat monet, ja niksien seuraajaksi on tunnustautunut muun muassa presidentti Tarja Halonen.

– Ne, jotka eivät lue niksejä, tekevät varmasti niitä tietämättään, Marttala kertoo.

Vuosien aikana suosittuja niksivälineitä ovat olleet muun muassa kuminauhat, sanomalehdet, sukkahousut, muovipussit ja kahvinporot.

– Etenkin kahvista on moneen. Yksi niksi kannustaa kaatamaan ylijääneen kahvin viherkasveille. Poroja voi viedä hortensian juurelle tai käyttää ihon kuorinnassa, toteaa Niksibussin Johanna Paaso.

Niksien perimmäisenä ajatuksena onkin uudelleenkäyttö ja kierrätys.

– Kestävän kehityksen näkökulma on vahvasti esillä, Paaso toteaa.

Etsinnässä kaikkien aikojen niksi. Niksi-Pirkkaan on vuosien aikana lähetetty yli 100 000 niksiehdotusta. Vuoteen 2014 mennessä oli julkaistu jo yli 5 000 niksiä.

Nyt Suomessa etsitään kaikkien aikojen niksiä ja kekseliäintä niksauttajaa. Oman niksivideon nauhoittamalla voi osallistua kilpailuun, jossa kaikkien aikojen niksi ja sen keksijä voittaa 10 000 euron K-lahjakortin. Yleisön valitsema voittaja julkistetaan Pirkan päivänä 1. syyskuuta.

Janette Litmanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka