Kädentaitojen pohjalaisfestivaali

Käsityöt ovat jo pitkään olleet trendikäs harrastus, ja tämä vuosi on vain kasvattanut niiden suosiota.

– Meiltä on mennyt hyvin kaupaksi tuotepaketteja, ja lankakaupoillakin on riittänyt todella hyvin asiakkaita, Käsityöntalo Loftetin ja Österbottens hantverk yhdistyksen vt. toiminnanjohtaja Anna Nordström kertoo.

Loftet ja käsityöyhdistys ovat yksi käsityöfestivaali Slöjdfestivalin pääjärjestäjistä.

– Mikaela Smedinga Juthbackanilta on meidän ja Åbo Akademilta tulevien Mia Porko-Huddin ja Stefan Myrskogin kanssa festivaalin muut pääorganisaattorit.

Suorana netissä

Aiempina vuosina Wasalinen laivalla pidetty tapahtuma järjestetään ensi vuonna pelkästään virtuaalisesti.

– Ohjelmassa on luentoja, keskustelutilaisuuksia ja työpajoja. Ne toteutetaan netissä suorina online-tapahtumina tammi-maaliskuun aikana, Nordström kertoo.

Työpajoihin on rajoitettu osallistujamäärä, mutta keskusteluihin ja luennoille ei. Ilmoittautuminen tapahtuu Juthbackan kotisivujen kautta. Festivaalin kaikkiin tapahtumiin tulee ennakkoilmoittautua, jotta osallistujille voidaan lähettää linkki.

Villaa ja Strömsökierros

Tammikuussa festivaalin teemana on villa.

– Katarina Karlsson Ruotsista pitää kotitilallaan lampaita, joiden villasta hän työstää käsityötuotteita. Hänen luennollaan perehdytään villatuotteen ketjuun sen alusta loppuun saakka eli lampaan villan leikkuusta langan ja lopullisen tuotteen valmistamiseen, Nordström sanoo.

Keskustelutilaisuuksissa kaksi käsityöläistä puhuvat tietyistä aiheista. Tammikuussa Alicia Trezise-Segervall Koskö Millistä ja Lillemor Elfgren Ruotsista keskustelevat kuiduista ja kehräämisestä.

Helmikuussa festivaali tuo esiin erilaisia tapoja viestiä käsityöstä. Silloin keskustelemassa ovat bloggaaja Linda Antus ja pietarsaarelainen Aja Lund, jolta on vastikään ilmestynyt kirja Jag är en samlare jag vill ha mer (2019).

– Helmikuussa pääsemme myös käymään Strömsössä, jonne järjestämme virtuaalisen kierroksen Lee Esselströmin johdolla ja senkin siis suorana.

Åbo Akademi luennoi helmikuussa siitä, kuinka käsityötä voi opettaa virtuaalisesti.

Virtuaaliset työpajat

Festivaali tuo esiin juuri nyt pinnalla olevia trendikkäitä käsityöteemoja ja tekotapoja sekä jo pitkään pinnalle olleita tekniikoita kuten monivärineulontaa Tuulia Salmelan johdolla tammikuun työpajassa.

Anna Nordströmin vetämässä työpajassa helmikuussa kokeillaan tuftausta. Se on uudelleen suosituksi tullut kirjontaa muistuttava vanha tekniikka, jossa tuftausneulalla työnnetään lankaa alustaan.

– Tekniikka on hyvin helppo ja nopea, ja varmasti siksi suosittua juuri nyt. Sillä voi tehdä esimerkiksi tauluja, tyynynpäällisiä ja pannunalustoja.

Maaliskuun työpaja keskittyy tekniikaltaan vanhaan tuttuun kirjontaan, mutta on teemaltaan rajattu.

– Elin Petronella tekee arkkitehtonista kirjontaa. Eli hän opettaa miten kirjonnalla saa aikaan taloja, julkisivuja ja muuta arkkitehtuuriin liittyvää.

Viimeisenä festivaalikuukautena perehdytään myös korujen tekoon koruseppien Pirjo Lakkapään ja Ru Runebergin keskustelussa.

– Maaliskuun luennon puhuja on vielä auki, mutta teemana on parsiminen mikä on vuoden käsityötekniikka ensi vuonna.

Slöjdfestivalen järjestetään pääosin ruotsiksi, mutta Nordström rohkaisee suomenkielisiäkin lähtemään mukaan. Osa ohjelmista toteutetaan kaksikielisinä kuten Strömsön opastus.

– Kysymyksiä voi esittää suomeksi ja tulkkaamme ne ruotsiksi. Ja varmasti on aina joukossa joku, jolta voi kysyä, jos ei ymmärrä, Nordström sanoo.

Pia Timberg