Uutiset

Kaavamuutos tuo Vaskiluotoon elämää

Matti Aho on tyytyväinen Wärtsilän tuleviin suunnitelmiin. Hän toivoo lisää elämää myös entiselle Sokeritehtaalle. Kuva: Raija Koivisto
  • Vaasa

Vaskiluodon Smart Technology Hub -asemakaavan muutos on parhaillaan julkisesti nähtävillä. Vaasan kaupungin kaavoitus järjesti maanantaina kaavaan liittyvän yleisötilaisuuden, joka kokosi kaupunginkirjastoon lähes 100 osallistujaa.

Kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakso kuvailee kaavoitusprosessin kulkua.

– Nyt käynnissä on kaavan luonnosvaihe, jolloin on erityisen tärkeää saada kaavasta mielipiteitä ja tarkentaa kaavan sisältöä. Kaavaehdotus asetetaan nähtäville arviolta maaliskuussa, jolloin toivotaan enää vain hyvin pieniä korjausehdotuksia.

Arvokas kulttuuriympäristö

Kaavamuutoksen tavoitteena on kehittää aluetta tulevan teknologiakeskittymän tarpeisiin. Vaskiluodossa asuva Matti Aho on myötämielinen Wärtsilän suunnitelmiin.

– Uusien suunnitelmien myötä nykyisestä nukkumalähiöstä tulee jälleen elävä kaupunginosa. Vaskiluoto on vuosikymmenien aikana hiljentynyt, kun Sokeritehdas on loppunut ja automaatio on vienyt työpaikat voimalaitokselta.

Kaava-alueeseen rajautuu valtakunnallisesti arvokas kulttuuriympäristö. Suomen Sokerin entisissä tiloissa sijaitsevat putkiurakoitsijana työskentelevän Ahon toimitilat.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että vanhaan Sokeritehtaan alueeseen ei kosketa. Olisi kuitenkin tärkeää, että hienon alueen tilat saataisiin entistä paremmin hyötykäyttöön ja myös Sokerille saataisiin uutta elämää, Aho pohtii.

Kevään kestävä kaavoitus

Vaskiluodon asukkaat haastoivat kaavoitusta muun muassa alueen lisääntyvästä liikenteestä ja ruuhkista.

Yksi ryhmistä kyseenalaisti melutasot, sillä jo tällä hetkellä esimerkiksi laivan tulo satamaan tuntuu talojen sisällä.

Keskustelua herättävät myös Frilundintieltä purettavat asuinkiinteistöt sekä kaavan alle jäävät liikuntapaikat.

– Liikuntamahdollisuudet täytyy suunnitella alueen ulkopuolelle. Asia on meillä mietinnässä, sillä se on tullut esiin jo aiemmin Vaskiluodon asukkaiden mielipiteissä. Konkreettisia päätöksiä ei kuitenkaan vielä ole, toteaa Korkealaakso.

Asemakaavaluonnos on nähtävillä kaavoituksen ilmoitustaululla Kirkkopuistikolla sekä kaupungin verkkosivuilla 4. helmikuuta saakka. Mielipiteen kaavaluonnoksesta voi siihen mennessä toimittaa sähköpostitse kaavoitus@vaasa.fi.

– Keväällä esiteltävä kaavaehdotus etenee hyväksyttäväksi kaupunginhallitukseen. Asemakaavan hyväksyy lopulta kaupunginvaltuusto, ja tavoitteena on, että se on hyväksytty tulevana kesänä, selventää kaavoitusarkkitehti Juha-Matti Linna.

Raija Koivisto

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka