Joulupöydän vaarat koirille ja kissoille

Joulupöydän alla suupaloja odottava karvakorva ei voi nautiskella samoista herkuista kuin pöydän ääressä istuvat ihmiset.

Useat joulun suosikkiherkut, kuten esimerkiksi suklaa, ksylitolipitoiset makeiset ja rusinat ovat haitallisia lemmikeille. Suklaa sisältää teobromiinia, mikä on koirille ja kissoille myrkyllistä.

Tummassa suklaassa on korkeampi teobromiinipitoisuus, mikä tekee siitä vaarallisempaa. Pieni pala ei vielä ole vaarallinen, mutta suklaan antamista lemmikille on hyvä välttää kokonaan.

– Mikäli lemmikki on syönyt jotain sille kuulumatonta, usein se ilmenee alkuun levottomuutena, huonovointisuutena, kuten kuolaamisena ja oksentamisena ja se voi ripuloida. Mikäli lemmikkisi on syönyt jotain myrkyllistä, ole välittömästi yhteydessä päivystävään eläinlääkäriin, LähiTapiolan eläinvakuutusten asiantuntija Raisa Tarola neuvoo.

Eläimille omia herkkuja

Myös joulupöydän ruuantähteissä voi piillä vaaratilanteita. Luu- ja rasvatähteet ovat haitallisia lemmikeille. Lemmikille sopimaton ruoka voi aiheuttaa pahoja vatsavaivoja eläimelle ja erityisesti luunpalaset voivat aiheuttaa tukehtumis- ja suolitukosvaaran.

Turvallisinta onkin antaa perheen karvaiselle jäsenelle vain juuri hänelle tarkoitettuja herkkuja.

Jouluherkut ja joulukukat ja -koristeet on syytä Tarolan mukaan nostaa lemmikin ulottumattomiin. Lahjanarut ja muut roskat kannattaa siivota pian lahjojen avaamisen jälkeen.

– Lisäksi roskat kannattaa viedä suoraan roskakatokseen, tai jonnekin mistä koira ei pääse käsiksi esimerkiksi kinkunpaistorasvaan.