Uutiset

Joulukuusi ahvenille kutupaikaksi

Kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju kertoo, että upotettavien kuusien eli turojen avulla parannetaan kalavesien tilaa. Kyseessä on hänen mukaansa vanha menetelmä, joka Vaasassa herätettiin henkiin toissatalvena, kun kaupunki antoi siunauksensa turojen upottamiselle. Kuva: Timo Annanpalo
  • Vaasa

Joulukuusta ei tarvitse hävittää, vaan sen voi kierrättää hyötykäyttöön. Kalatalousasiantuntija Juha Ojaharjun mukaan joulumieltä voi levittää vielä joulun jälkeenkin.

– Luonnonkuuset kannattaa tuoda loppiaisena Hietasaareen, jossa upotamme ne mereen ahventen kutupaikoiksi, hän kertoo.

Puut lasketaan Ojaharjun mukaan Hietasaaren ja Vaskiluodon väliselle vesialueelle. Upotettavia kuusia kutsutaan kalastustermein turoiksi. Niillä parannetaan kalavesien tilaa sekä edistetään vastuullista vapaa-ajankalastusta.

Kyseessä on Ojaharjun mukaan vanha menetelmä, joka Vaasassa herätettiin henkiin toissatalvena, kun kaupunki antoi siunauksensa turojen upottamiselle.

Turojen käyttöä on tutkittu Ruotsissa paljon. Ahvenen poikasten määrä on saatu niiden avulla jopa tuplaantumaan.

– Kaupungin rannat ovat yleensä täyteen rakennettuja, ja tämän myötä kalojen kutupaikat ovat lähes hävinneet, Ojaharju toteaa.

Kuusista iloa pitkään. Kuoriutumisen jälkeen kalat, erityisesti ahvenet, käyttävät Ojaharjun mukaan kuusia turvapaikkoinaan.

– Puihin kertyy myös paljon pikkueliöitä, eli ne ovat kaloille hyvä ravinnonlähde. Siksi ne jätetään veteen. Olemme tarkkaan valinneet alueen, jossa ei ole veneliikennettä. Turot ovat kuin koralliriutta, joka houkuttelee kaloja. Ne ovat siis hyviä kalapaikkoja. Pitää vain varoa, ettei ongenkoukku tartu kuuseen kiinni.

Tempauksen pääjärjestäjä on Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö. Loppiaisena paikalla on Vaasan Urheilukalastajien ja Pilk Kings -seuran jäseniä.

Ojaharjun mukaan kuusen omistaja saa halutessaan itse painaa kuusen jään alle. Puun varteen sidotaan tiiliskivi ennen mereen upottamista.

– Sillä varmistetaan, että ne pysyvät paikoillaan. Muuten niitä kerättäisiin kesällä Hietasaaren rannasta, Ojaharju naurahtaa.

Jäätilanne lupaava. Vaasalaiset kalastusseurat tekevät jäähän reiät sekä opastavat kuusien upottamisessa. Ojaharju sanoo tarkkailevansa jäätilannetta, joka toistaiseksi näyttää hänen mukaansa lupaavalta.

– Pakkasia on luvassa riittävästi. Jos jäät eivät kanna, puut heitetään Hietasaaren pengermältä tiiliskivien kanssa jäälle, josta ne uppoavat veteen jään sulaessa.

Viime loppiaisena kuusia upotettiin Onkilahteen Ojaharjun mukaan noin 70 kappaletta. Hän toivoo, että tänä vuonna vielä useampi ihminen tuo joulupuunsa kaloille.

– Tilaa on ainakin 200 kuuselle, hän kannustaa.

Katja Lahti

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka