Joel Hallikainen pisaroi iloa

Televisio-ohjelmasta Tuttu juttu ja myös iskusävelmä Kuurankukasta muistettava kansantaiteilija Joel Hallikainen pisaroi iloa. Hallikainen tulee nyt meidän tykömme Ilonpisara -projektilla. Siinä ajatellaan etenkin maamme ikäihmisiä.

– IIonpisarassa on kysymys yhteiskuntavastuullisesta vanhustyöohjelmasta, jossa maatamme rakentaneita vanhuksia kutsutaan kunniakansalaisiksi. Yhteiskunnassamme ei ole koskaan aiemmin ollut niin paljon elämänkokemusta kuin ikäihmisissämme on tänään, Hallikainen muistuttaa.

Hän antaa asiassa puheenvuoron piispa Kaarlo Kallialalle.

– Kun ihminen tulee vanhaksi, hän on edelleen yhtä ihminen kuin ennenkin. Hänen kuuluu saada kokea itsensä merkitykselliseksi, olonsa turvalliseksi ja elämänsä elämisen arvoiseksi.

Hallikainen toteaa, että projekti tuo tähtiartistit hoivakoteihin ja saattaa ihmiset toistensa luo. Hallikaisen itsensä lisäksi näitä vanhustyöhön sydämeltään sitoutuneita esittävän taiteen ammattilaisia ovat muiden muassa Anna Hanski, Seela Sella, Hanna Ekola, Matti Esko, Eija Kantola, Arja Koriseva, Vesa Vierikko ja Kyösti Mäkimattila.

Ei turhaa työtä

Hallikainen on jo pitkään käynyt laulamassa kirkoissa ja kappeleissa. Mielivirrekseen hän nimeää Päivä vain ja hetki kerrallansa.

– Olen tuota virttä esittänyt jo liki kaksikymmentä vuotta, ja kaiken aikaa löydän siitä uutta, Hallikainen sanoo.

Hän sanoo saavansa kuulijoilta usein palautetta.

– Palautteet liittyvät suruun, rakkauteen ja syntymään. Esittämäni laulu on koskettanut kuulijaa tismalleen oikealla hetkellä. Alan jo vakuuttua, että työni ei ole ollut turhaa, Hallikainen puhuu.

Mitä kaikkea kuuluu päivittäiselämääsi?

– Teen lauluja ja filosofoin. Mökkeilen ja saunon. Olen saatavilla, jos lapseni tarvitsevat minua. Työstäni laulajana olen alati kiinnostunut, Hallikainen luettelee.

Se siitä laihialaisuudesta

Kaksi Hallikaisen lapsista, Oona ja Eeli Hallikainen, musisoi vastikään debyyttialbumin julkaisseessa yhtyeessä Aamuyön Sirkus.

– Musiikki on meille elämäntapa. Se on perheemme yhteinen kieli, Hallikainen toteaa.

Juha ”Watt” Vainio teki muinoin laulun keikastaan Laihialle. Tuo sama paikkakunta on jäänyt väkevästi myös Hallikaisen mieleen.

– Olin menossa Laihian seurakunnan miesten aamupalatilaisuuteen, katsoin saliin ja näin laihialaisen aamupalan, tuikkukynttilät ja virsikirjat. Tilaisuuden loppupuolella salista avattiin paljeovet ja niiden takaa paljastui huikea pohjalainen aamupalapöytä kaikkine herkkuineen. Eli se siitä laihialaisuudesta sitten, Hallikainen naurahtaa.

Hannu Ranta