Uutiset

Jalkapallon huumaa länsirannikolle

Suomen Palloliiton U19 EM-lopputurnauksen turnausjohtaja Jeannette Good uskoo, että Suomen ottelut vetävät stadionit täyteen yleisöä. Kuva: Jarno Pellinen
  • Vaasa

Ensi viikolla pelattavat jalkapallon Euroopan mestaruuskisat tuovat urheilun huumaa länsirannikolle.

Vaasa saa kunnian toimia Euroopan jalkapalloliiton eli UEFA:n järjestämän alle 19-vuotiaiden EM-turnauksen toisena kisakaupunkina, sillä pelit pelataan Vaasan ja Seinäjoen uusilla jalkapallostadioneilla.

Ensi kertaa Pohjanmaalla järjestettäviä kisoja on valmisteltu nyt kaksi vuotta, minkä aikana on tehty paljon.

– Teemme historiaa, kuin saimme EM-kisat Vaasaan. Olen käynyt katsomassa järjestelyjä Vaasassa ja olen todella tyytyväinen, Suomen Palloliiton U19 EM-lopputurnauksen turnausjohtaja Jeannette Good kertoo.

Goodin mukaan sekä Vaasa että Seinäjoki ovat lähteneet erittäin hyvin mukaan kisojen toteutukseen, ja turnaukseen on satsattu paljon. Esimerkiksi Vaasaan rakennettiin kaksi uutta harjoituskenttää.

Good näkee, että molemmat kaupungit ovat katsoneet järjestelyissä myös näiden kisojen jälkeiseen aikaan.

– Teemme historiaa siinäkin mielessä, että kaikki ottelut pelataan jalkapallonurmella. Turnaus myös pelataan vain kahdella stadionilla, kun tavallisesti niitä vaadittaisiin neljä, minkä lisäksi pelaajilla tulisi olla vähintään kahdeksan harjoituskenttää, Good kertoo.

Vaasassa harjoituskenttiä on käytössä neljä, Seinäjoella puolestaan kaksi.

Kisojen järjestämiselle Suomessa ei Goodin mukaan ollut esteitä. Hän kertoo, että prosessi on ollut pitkä, vaikka perustelut UEFA:lle olivat yksinkertaiset.

– Esitimme UEFA:lle, että haluamme pitää EM-turnauksen Suomessa. Sen jälkeen kartoitettiin olosuhteet, löytyvätkö oikeanlaiset jalkapallokentät ja miten paikalliset lähtisivät mukaan. Tämän jälkeen ryhdyttiin hommiin, Good kertoo prosessista.

Hän kiittää järjestelyiden osalta erityisesti vapaaehtoisia, sillä tekemistä on ollut paljon.

– Vaikka Seinäjoella ja Vaasassa toimii yhteensä noin 200 vapaaehtoista, tekemistä riittää edelleen.

Lisäksi Good nostaa esille yleisön merkityksen tunnelman nostattamisessa.

– Tavoitteemme on, että kun Suomi pelaa, tupa olisi täynnä väkeä.

Vaasan Elisa-stadionilla pelataan kahdeksan ottelua, joista kaksi ensimmäistä maanantaina 16.7.

Stadionin yleisökapasiteetti on vajaat 6 000 katsojaa, ja etenkin Suomen pelien odotetaan myyvän loppuun. Myös ulkomailta odotetaan jonkin verran yleisöä, mutta määrää on vaikea arvioida.

– Suomen peleihin on mennyt enemmän lippuja kuin muihin otteluihin. Esimerkiksi avausottelut on lähes loppuunmyyty, Good lisää.

Otteluiden lisäksi Vaasan kauppatorille rakennetaan tapahtumatori, jotta EM-turnauksesta saataisiin vieläkin suurempi ja näyttävämpi. Ottelupäivinä torilla on erilaista ohjelmaa, esimerkiksi monien muiden urheilulajien esittelyä ja edustajia.

Lisäksi näkyvästi esillä on kestävän kehityksen teema, mitä pyritään toteuttamaan esimerkiksi kisapyörillä ja kiinnittämällä huomioita jätelajitteluun ja ruokavalioon.

– Haluamme tehdä tästä urheilutapahtuman kaikille, ei ainoastaan jalkapalloilijoille. Tämä on urheilun juhla, Good sanoo.

Emilia Kovanen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka