Uutiset

Itämainen basaari kiehtoo Vaasassa

Masood Abdulkadr Ahmad kertoo monen kauppansa asiakkaista käyneen Turkissa tai omistavan sieltä asunnon. Heitä kiehtoo turkkilaisten sisustusesineiden värikkyys ja koristeellisuus. Kuva: Elisa Siikonen
  • Vaasa

Täällähän on kuin Istanbulin lentokentällä. Näin toteaa asiakas astuessaan Masood Abdulkadr Ahmadin juuri avattuun liikkeeseen. Eikä mikään ihme, sillä kaupan tuotteet on maahantuotu Turkista.

Idea syntyi matkalla

Aluksi Abdulkadr Ahmad ajatteli perustavansa vaatekaupan, koska Vaasassa ei löytynyt muslimeille tarpeeksi itämaistyylisiä vaatteita.

Turkin matkallaan hän sai kuitenkin idean sisustus- ja vaatekaupasta, joka olisi suunnattu kaikille Lähi-idän estetiikasta kiinnostuneille.

Kauppa on nimetty hänen puolitoistavuotiaan poikansa mukaan Mardin’s Bazaariksi. Mardin on myös eräs kaakkoisturkkilainen kaupunki. Nimi oli helppo valita, sillä avovaimokin piti siitä.

Abdulkadr Ahmad on suunnitellut käyvänsä Turkissa keväällä hakemassa täydennystä varastoonsa. – Monet suomalaiset asiakkaat ovat toivoneet Turkista tavaroita, joita ei Suomesta löydy. Olen kirjoittanut niitä ylös seuraavaa reissua varten, hän kertoo.

Unelmana opettajan ammatti

Vaasassa 10 vuotta asunut Abdulkadr Ahmad on Irakin kurdi ja entinen pakolainen.

Hän on kouluttautunut kotimaassaan aineenopettajaksi ja Suomessa sähköasentajaksi.

Yrittäjyys on Abdulkadr Ahmadille jo ennestään tuttua. Hänellä oli aiemmin pizzeriayritys ja tukkukauppa. Oman yrityksen pyörittäminen Suomessa on Abdulkadr Ahmadin mielestä mukavaa. Ainoa huono puoli hänestä on korkea verotus.

Abdulkadr Ahmad pitää asiakaspalvelusta, mutta haaveilee ensimmäisen ammattinsa harjoittamisesta. Tällä hetkellä hän ei voi toimia opettajana Suomessa, koska häneltä puuttuu maisteritason tutkinto.

– Alkuperäinen ammattini aineenopettajana on unelmatyöni. Olen yrittänyt päästä opiskelemaan aiemmin, mutta silloin kielitaitoni oli vielä huono. Menin sitten työelämään ensin, hän kertoo.

Abdulkadr Ahmad on aina pitänyt opiskelusta, joten hän saattaa suorittaa aineenopettajaksi vaaditut opinnot vielä joskus tulevaisuudessa.

Kulttuurieroja kaupankäynnissä

Lähi-idän basaarit ovat kauppapaikkoja, jotka houkuttelevat ihmisiä käymään ja tekemään löytöjä. – Basaari on isompi kuin yksittäinen kauppa, siihen kuuluu useita kauppoja. Mutta tällaista pienempääkin kauppaa voi kutsua basaariksi, Abdulkadr Ahmad pohtii.

Kaupassa vierailevat asiakkaat eivät välttämättä ole ennen nähneet kaikkia tuotteita. Silloin Abdulkadr Ahmad neuvoo heitä mielellään.

– Puhun asiakkaiden kanssa sen verran kuin he haluavat. Muuten annan heidän kierrellä kaupassa rauhassa. Jotkut eivät tiedä, mihin tarkoitukseen mikäkin tavara on. Silloin vastaan heidän kysymyksiinsä, kauppias sanoo.

Suomen kaupankäyntikulttuuri eroaa jonkin verran Lähi-idän vastaavasta.

Suomessa esimerkiksi ei ole usein tapana tinkiä ja tuotteiden hintaa nostaa arvonlisävero.

Abdulkadr Ahmad muistelee itsekin törmänneensä kulttuurieroihin, kun hän kotimaassaan Irakissa käydessään maksoi tottumuksesta tuotteesta heti täyden hinnan. Mukana ollut kaveri ihmetteli, miksi Abdulkadr Ahmad ei tinkinyt.

Elisa Siikonen

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka