Ikkuna-festivaali jo kahdeksatta kertaa

Ikkuna-festivaali alkaa olla käsite Vaasassa. Kahdeksatta kertaa järjestettävä ravintolaruokafestivaali pidetään taas ensi viikonloppuna perjantaina ja lauantaina.

– Ikkuna-festivaali on tosi hyvä juttu. Sitä odotetaan ja minäkin osallistun siihen joka kerta, Etelä-Pohjanmaan keittiömestarit ry:n hallituksen jäsen ja Vamian keittiöopettaja Arja Myllykangas sanoo.

Hän kertoo, että työpaikoilla kerätään porukoita ja luetaan lehdestä menuja tarkoituksella osallistua yhdessä tapahtumaan. Mukana on sellaisiakin, jotka eivät muuten ravintolassa ruokaile.

– On mukava kokeilla uusia paikkoja. Meikäläinen, joka on työkseen ruuan kanssa tekemisissä, haluaa mielellään jotain uutta ja jännää, Myllykangas kertoo.

Sato huomioitu

Myllykangas on lukenut tämän vuoden menuja. Ne ovat aika lailla samanlaisia, mutta pitää hyvänä, että syksyn sato ja kotimaisuus on otettu huomioon.

– Kantarellia on paljon, mikä on hyvä. Kokonaisena paistettu härän ulkofile yllätti, mutta kaikki ovat kiinnostavia. Eikä tuohon hintaa mistään muualta saa kolmen ruokalajin ateriaa, Myllykangas päivittelee.

Hän on todennut monen muun tapaan Ikkuna-festivaalin suosion pitkinä jonoina ja odotusaikoina. Siksi pöytä kannattaakin varata hyvissä ajoin.

– Yleensä tällaisten ruokailujen yhteyteen on ympätty teatteria sun muuta ja sitten tulee kiire. Ikkuna-festivaalissa itse ruokailu on pääasia ja sen saa tehdä omaan tahtiin, Myllykangas kiittelee.

Laaja kiinnostus

Myllykangas tietää, että festivaali vetää väkeä Vaasaan maakunnasta ja Seinäjoelta saakka. Jotkut viettävät Vaasassa hotelliviikonlopun tapahtuman tiimoilta.

Ikkuna-festivaalin kanssa samalle viikonlopulle osuvat sopivasti Sisäsataman Silakka- ja siikamarkkina sekä keskiviikon 4.9. Suomen Keittiömestarit ry:n lanseeraama Suomalaisen ruuan päivä.

– Minä ja vaasalaiset yleensä arvostavat kalaa ja sitä oli myös menulistalla, Myllykangas tietää.

Kysytty, rankka työ

Myllykangas kouluttaa kokkeja ammattioppilaitoksessa ja sanoo, että nyt on ravintolatyöntekijöiden markkinat. Töitä on, kun vain olisi tekijöitä, hän sanoo.

– Mutta, kokin palkassa ei ole hurraamista ja työajat ovat hankalat. Lisäksi vakinaiset työsuhteet ovat kortilla. Vuokarfirmojen kautta työt ovat eri paikoissa ja eikä vakituisia työaikoja ole, Myllykangas murehtii.

– Kokkiopiskelijat ovat enimmäkseen ulkomaalaistaustaisia nuoria.

Ikkuna-festivaalin perinteinen arvonta on muuttunut. Nyt pitää ottaa ruoka-annoksesta kuva ja lähettää se ohjeen mukaan eteenpäin. Pääpalkintona on jälleen iPad.

Vesa Koivumäki