Ihmiset kaipaavat pientä luksusta arjen keskelle

Vaasalaiselle Liisa Koski -myymälälle viime vuosi oli menestyksekäs. Yrittäjä Johanna Kuoppamäki huomasi, että etätöiden takia kotiin jääneet ihmiset kaipasivat arkeen hieman lisää luksusta.

– Koronanepidemian alussa oli pieni notkahdus, kun ihmiset miettivät, uskaltavatko lähteä kauppoihin. Lokakuussa oli myös hetken ihan kuollutta. Muuten vuosi meni todella kivasti.

Hän korostaa, että sama suuntaus on ollut nähtävissä yleisesti ottaen heidän alallaan.

– Me myymme herkkuja, teetä ja kahvia. Niillä on mukavaa ja helppoa piristää päivää, Kuoppamäki toteaa.

Liisa Kosken kaupan herkut ovat tulleet tutuiksi vaasalaisille jo monen sukupolven ajan. Vuonna 2017 myymälä juhli 100-vuotista taivaltaan, samana vuonna Kuoppamäki tarttui puikkoihin.

– Siitä lähtien kasvua on ollut koko ajan. Viime vuodestakin on vaikea sanoa, johtuuko kasvu koronasta vai mistä. Myynti oli kuitenkin huomattavasti parempi kuin edellisenä vuonna.

Viime kesänä avattu verkkokauppa on tuonut mukavasti lisää myyntiä.

– Tilauksia tulee ympäri Suomea. Teimme viime keväänä todella paljon kotiinkuljetuksia. Nyt ne eivät enää oikein vedä, ihmiset ovat ilmeisesti oppineet elämään koronan kanssa, Kuoppamäki pohtii.

– Jos ei halua tai kykene tulemaan kivijalkamyymälään ostoksille, verkkokaupassamme voi tilata ostoksilleen postin kotiinkuljetuksen, hän lisää.

Läheltä ja kaukaa

Kuoppamäen mottona on tarjota asiakkailleen herkkuja läheltä ja kaukaa. Hän kertoo jatkuvasti kehittelevänsä uusia tuotteita.

– Syksyn uudesta kahvivalikoimasta todella suosituksi nousi meidän oma Classic Blend -kahvimme. Se on tummapaahtoinen, eettisesti ja ympäristöystävällisesti tuotettu kolumbialaisen ja brasialaisen kahvin sekoitus. Se loppui nopeasti kesken, odottelemme nyt uutta erää.

Kuoppamäki kertoo tekevänsä yhteistyötä muun muassa Turun kahvipaahtimon kanssa.

– Panostamme siihen, että meillä on muutamia hyviä ja tosi tuoreita kahveja. En lähde kilpailemaan kahvilaatujen määrällä, koska ne helposti seisovat hyllyssä. Haluamme myydä aina tuoretta kahvia, hän painottaa.

– Esimerkiksi kun Turun kahvipaahtimossa he paahtavat kahvia keskiviikkona, torstaina iltapäivällä se on jo meillä myynnissä, hän lisää.

Kuoppamäen oma suosikkikahvi on klassikkosekoitus Juthbacka, joka on ollut Liisa Kosken valikoimassa 1960-luvulta asti.

– Se on talon oma, ihana sekoitus. Liikkeessämme on kuva Pohjalaisen ilmoituksesta ajalta, jolloin kahvi lanseerattiin, hän kertoo hymyillen.

Perinteitä ja trendijuttuja

Liisa Koski on tunnettu kahveistaan, mutta myymälästä löytyy muitakin herkkuja.

– Tuomme muun muassa maahan belgialaista suklaata, jota myymme jonkin verran myös muille jälleenmyyjille Suomessa.

Kuoppamäki haluaa säilyttää tutuiksi ja hyviksi todetut tuotteet valikoimassaan.

– Lisäksi haluan tarjota uusimpia trendijuttuja, joten osa valikoimastamme uusiutuu tiuhaan.

Hän kertoo testailevansa jatkuvasti uusia tuotteita.

– Ostamme ja maistelemme niitä siskoni kanssa. Jos ihastumme johonkin, selvitän, olisiko sitä mahdollista saada meille myyntiin, hän kertoo.

– Tykkään myydä erityisesti lähituotettuja herkkuja, kuten esimerkiksi Kukkasmäen marjatilan hilloja ja Bergwallin perheleipomon pikkuleipiä.

Normaali arki parasta

Liisa Kosken uusi vuosi käynnistyy ystävänpäivällä.

– Odotan innolla uusia tuotteita, ainakin yksi aivan ihana teelaatu Rosegarden on tulossa, hän vinkkaa.

Viime vuonna hän kokeili ensimmäistä kertaa Pop up -myymälän pitoa GW-galleriassa.

– Se oli todella tykätty, joten pidämme niitä tänäkin vuonna. Väljä tila sopii näin korona-aikana, jotta esimerkiksi riskiryhmäläisetkin pääsevät turvallisesti asioimaan. Todennnäköisesti ennen pääsiäistä pidämme seuraavan popupin, Kuoppamäki kertoo.

Vaikka viime vuosi oli Kuoppamäen yritystoiminnalle tuottava, mahtui matkaan joitakin haasteitakin.

– Viime jouluna törmäsimme positiiviseen ongelmaan. Joulumyynti yllätti täysin. Meillä oli tosi kiireistä, kun myymälän lisäksi pyöritimme verkkokauppaa ja paketoimme yritystilauksia. Kuusi myyjää teki ympäripyöreitä päiviä, itse olin myymälässä aamuvarhaisesta yömyöhään, hän kertoo nauraen.

Antoisinta herkkukaupan pidossa on Kuoppamäen mukaan päivittäinen työ.

– Normaali arkipäivä myymälässä on tosi kiva. Asiakkaiden kanssa keskustelu on parasta, hän summaa.

Katja Lahti