Hylätyt pennut Petolahden maantiellä

Ei ole ihmisen julmuudella rajaa. Pariskunta ajeli pitkin Petolahteen vievää tietä, kun yllättäen tien ylitti viisi pientä kissanpentua. Ne kipittivät peräkkäin tien yli. Taloja ei missään, pelkkää peltoa.

Eivät ne sinne olleet mistään talosta eksyneet eivätkä tyhjästä ilmestyneet, kun ei ollut asutusta lähimaillakaan. Ne oli tuotu sinne ja jätetty keskelle peltoja, keskelle ei mitään, kuolemaan.

Emoa ei ollut mailla halmeilla. Miten 7-8 viikon ikäiset pennut muka selviäisivät luonnossa yksin? Eivät mitenkään. Oli pahimmat kesäkuun helteet ja pennut olivat nääntymäisillään janoon ja nälkään.

Onneksi rypäs pysyi yhdessä. Miten joku voi kasvattaa pennut 8-viikkoisiksi, jolloin ne ovat suloisimmillaan, ja sitten hylätä ne tienposkeen?

Kesyt pennut

Pariskunta oli rotukissan kasvattajia ja kissaihmisinä he pysäyttivät auton ottaakseen pennut talteen. Kesyt pennut oli helppo noukkia maasta, ei tarvinnut edes pyydystää. Nälkiintyneet pennut ovat nyt Kissatalon kotihoitajalla kotihoidossa.

Meni pari päivää ja samaa tietä ajanut rouva näki tienposkessa nököttävän pienen pennun. Paikka oli sama, josta viisi pentua oli aiemmin löytynyt.

Tämä kyyhöttävä raukka oli todella huonossa kunnossa. Silmät olivat täysin umpeen muurautuneet ja pentu oli kevyt kuin linnun poikanen. Se oli varmasti samaa sakkia.

Pentu ei ollut pystynyt huonokuntoisena seuraamaan muita, kun ei nähnyt mitään ja voimat eivät riittäneet toivottomalle taipaleelle ilman päämäärää. Kissa jäi muista jälkeen ja oli täyttä sattumaa, että se löytyi. Ei se olisi montaa tuntia enää elänyt.

Tyttöjä ja poikia

Kaikki pennut selviävät, se viimeisinkin. Viimeinen, se raukka, vaati kyllä tehohoitoa, mutta pelastuu. Pieni tyttö painautuu hoitajaansa vasten, turvaa hakien. Se rakastaa ihmissyliä.

Pennuista neljä on pitkäkarvaisia tyttöjä ja kaksi lyhytkarvaista poikaa. Pojat on jo varattu ja tytöistä yksi. Pentuja voi tiedustella kissatalon numerosta 050 531 6173. Luovutus tapahtuu pentujen ollessa 14 viikon ikäisiä.

Olemme tehneet tapauksesta myös rikosilmoituksen. Eihän se mihinkään johda, mutta tulee tilastoitua ainakin.

Kaupunki käänsi selkänsä

Koronakriisi aiheutti meille huomattavasti taloudellisia menetyksiä, kun ilman myyjäisiä tai tapahtumia tulot olivat nollassa.

Vaasan kaupunki käänsi selkänsä löytökissoille, kun anoimme jälleen kerran kaupungilta yhdistyksille myönnettävää 1500 euron avustusta. 55 yhdistystä sai avustuksen, me emme.

Anoimme kaupungilta myös vuokrahelpotuksia kolmelta kuukaudelta. Anomuksia kaupungille tuli eri yhdistyksiltä yhteensä kymmenen, joista 8 sai helpotusta joko kokonaan tai osittain. Me olimme niistä kahdesta hylätystä se toinen.

Kissanruokaa keräyksellä

Kaupunginhallituksen yleisjaosto perusteli hylkäämistä sillä, että Kissataloa eivät koskeneet kokoontumisrajoitukset. Yleisjaoston mukaan valtio tai kunta ei ollut asettanut Kissatalolle erikseen kokoontumisrajoitusta.

Olimme niin tyhmiä, että luulimme valtion ohjeiden yleisen kokoontumisrajoituksen koskevan myös meitä korona-aikana, emmekä järjestäneet tapahtumia.

Nyt tulevana perjantaina 10.7. järjestämme kuitenkin kissanruokakeräyksen Gerbyn S-Marketissa klo 10 alkaen. Toivomme erityisesti kissojen purkki- tai pussiruokaa.

Kirsti Koivula