Uutiset

Huolesta kehittyi voittoisa printti

Ella Pajuluoma voitti yllä olevallaan printillä Walkers-kahvilan järjestämän t-paita-kilpailun. Kuva: Katja Lahti
  • Vaasa

Vaasalaisen Ella Pajuluoman, 16, jalanjälki koristaa Aseman lapset ry:n t-paitaa. Hän osallistui keväällä Vaasan Walkers-kahvilassa valtakunnalliseen t-paita-suunnittelukilapiluun, jossa teemana oli Parempi huominen.

– Aihe on hurjan laaja, ja päätin keskittyä luontoteemaan. Maapallo voi huonosti. Edellinen sukupolvi sai nauttia selvästi terveemmästä luonnosta kuin me, meillä asiat ovat jo paljon huonommin. Pelottaa ajatella, missä tulevat sukupolvet elävät, Pajuluoma kuvailee ajatuksiaan, joista voittoisa printti syntyi.

Ajankohtainen aihe

Kilpailuun osallistui noin 80 nuorta. Voittajia valittiin kolme, ja Pajuluoma on yksi heistä. Hänen piirustuksensa oli kiinnittänyt heti raadin huomion. Raatiin kuuluivat muun muassa sosiaalisen median tähdet Seksikäs Suklaa ja Dosdela sekä taiteilija Björn Weckström.

– Kuvani yksinkertaisuus ja selkeys puhuttelivat. Aihe oli raadin mielestä hyvin ajankohtainen. Teksti We leave an imprint korostaa kuvan sanomaa, hän toteaa.

Suunnittelijat saivat palkinnoksi 1 000 euroa, ja heidät kutsuttiin päiväksi viimeistelemään työnsä alan huippuammattilaisten kanssa.

– Voittajien kuvista teetettiin myyntiin Pure Waste -kierrätyspaitoja, ja tuotot myydyistä paidoista lahjoitetaan Aseman Lasten Walkers-toiminnan hyväksi, Pajuluoma kertoo.

Kulutus kuriin

Huoli luonnon hyvinvoinnista näkyy Pajuluoman elämässä eri tavoin.

– Nykyään me kierrätämme esimerkiksi kaiken muovin, aiemmin roskat menivät kaikki samaan pönttöön, hän sanoo.

Ekologisuus heijastuu myös kulutukseen.

– Ostan todella harvoin uusia vaatteita. Mietin tarkkaan, tarvitsenko oikeasti jotain. En halua ostaa mitään turhaa. Minua ihmetyttää, miksi esimerkiksi shampoo ja muut kemikaalit eivät ole kierrätettävissä pulloissa. Kemikaaleja kuluu väkisin paljon, ja niistä syntyy valtavasti jätettä.

Nuorten oma paikka

Pajuluoma harmittelee, että Vaasan Walkers-kahvila lopetti toimintansa tänä vuonna. Hän sanoo käyneensä siellä usein, kuten monet muutkin nuoret.

– Parasta siellä oli kahvilan pitäjä, joka tosissaan tuntui välittävän meistä nuorista. Hänelle pystyi aina vinkkaamaan, jos huomasi, että jollain kaverilla ei ole kaikki kunnossa. Hän jutteli nuorten kanssa.

Kahvilassa kävi hänen mukaansa paljon porukkaa.

– Välillä siellä oli niin kova meteli, että piti lähteä pois, hän naurahtaa.

Syy lopettamiseen on hänen mukaansa se, että toimintaan ei löytynyt riittävästi vapaaehtoistyöntekijöitä.

– Oli kiva, kun oli paikka, jossa sai hengailla ilman ostopakkoa, ja kahvilan tuotteet olivat todella edullisia. Walkers-kahvilat eivät saa tuottaa voittoa, hän tietää.

Pajuluoma kertoo kuulleensa, että kahvilan pitäjä on syksyllä avaamassa samoihin tiloihin, nuorisotalo Kultsan yläkertaan, uuden kahvilan.

– Hän haluaa pitää paikan edullisena, vaikka se ei kuulu enää Walkers-ketjuun. Toivottavasti Vaasan kaupunki tukisi nuorisokahvilatoimintaa, jotta meillä pysyisi joku paikka, missä olla, hän lopettaa.

Katja Lahti

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka