Helvetti syttyi liekkeihin

Sportin jääkiekon liigajoukkue pelasi odotuksiin nähden loistavan kauden. Muun muassa Urheilulehti ennakoi Sportin jäävän auttamatta sarjan viimeiseksi, mutta lopulta pudotuspelipaikka jäi vaivaisen kahden pisteen päähän.

Kauden suurin saavutus oli se, että viime kauden taaperrus ja aneemisuus niin kentällä kuin katsomossa saatiin käännettyä positiiviseksi meiningiksi.

– Meidän ympärillämme on ollut koko kauden hyvä positiivinen ilmapiiri. Kaudessa oli paljon hyvää, mutta edelleen maistuu huonolta, ettemme päässeet omaan tavoitteeseemme ja pudotuspeleihin, Sportin päävalmentaja Ari-Pekka Pajuluoma sanoo.

Sport pelasi tällä kaudella viihdyttävää kiekkoa ja moni pelaaja pelasi uransa parhaan kauden. Pajuluoma pystyi luomaan pelaajiin uskallusta, joka näkyi kentällä hienoina suorituksina, rohkeana pelaamisena ja toki myös ajoittain virheinä.

– Halusimme nähdä rohkeutta jokaiselta pelaajalta. Ilmapiiri meillä oli sellainen, että ympäristö luottaa sinuun ja sinä luotat itseesi.

Rahakin ratkaisee

Mestisaikoina Vaasassa totuttiin menestykseen, mutta liigatasolla menestyminen vaatii paljon enemmän. Omista junioreista täytyy nousta säännöllisesti pelaajia edustusjoukkueeseen ja pelaajabudjettia on saatava nykyistä korkeammaksi.

Tällä kaudella vain Pelicans ja HPK selvittivät tiensä pudotuspeleihin alle kahden miljoonan euron pelaajabudjetilla. Sportilta pudotuspelipaikan vienyt JYP operoi noin miljoona euroa suuremmalla pelaajabudjetilla kuin vaasalaiset.

– Rahalla saa lähtökohtaisesti parempia pelaajia. Meille budjetin suurin vaikutus oli pelaajaringin pienuus, joka näkyi siinä tilanteessa, kun loukkaantumisia tuli enemmän.

Vaasassa positiivisia merkkejä ovat se, että A-juniorit pelaavat kaikkien aikojen parasta kauttaan nuorten SM-liigassa, Pajuluoma sekä tämän kauden joukkueen runko pysyvät hyvin kasassa ja halliremontti on ovella.

Kympin sakkiin

Vaasalaisten kannattajien täytyy olla armollisia, sillä polku liigan kestomenestyjäksi on pitkän ja kovan työn takana.

SaiPa pelaa pääsarjatasolla nyt 44. kautta ja saldona on vaivainen yksi pronssimitali. Pelicans (aiemmin mm. Reipas Lahti) tavoittelee nyt 38. kaudellaan vasta toista mitaliaan. Sportilla on takanaan kuusi kautta liigassa.

– Menestys vaatii koko organisaatiolta ja juniorityöltä kehittymistä. Meillä pitää olla punainen lanka, jossa urheilullisuuden arvot ovat vahvasti läsnä. Pohjanmaalla meidän pitää pystyä nostamaan imagoamme, jotta saamme sieltä enemmän pelaajia Vaasaan. Ensi kaudella meidän maali on edelleen päästä kympin sakkiin, Pajuluoma painottaa.

Koko yhteisön juttu

Sport-kannattajat toivottavat vastustajat tervetulleeksi helvettiin ennen kotiottelun alkua. Viime kaudella tuo helvetti oli jäähtymässä, mutta tällä kaudella se jälleen syttyi liekkeihin.

Osan lieskoistaan kannattajapääty kohdisti Pajuluomaan, jonka nimeä laulettiin tammikuun Kärpät-ottelun jälkeen.

– Siinä tuli vähän nolo fiilis ja kuitenkin äärimmäinen ylpeys. Se oli hieno juttu. Tämä ole pelkästään minun juttuni, vaan kannattajien, pelaajien ja koko yhteisön juttu. Kaikki me olemme kiillottaneet kotkalogoa. Siitä saa ottaa kunnian aika moni ihminen. Meistä puhutaan edelleen hyvää, vaikka pelit loppuivat, Pajuluoma toteaa.

Jaakko Jokela