Heikki Vilja avaa perhe-elämän väsynyttä, mutta onnellista arkea

Suomalainen stand up -koomikko Heikki Vilja on yksi kolmesta koomikosta, jotka esiintyvät lauantaina Bock’s Cornerin stand up club -tapahtumassa. Mukana ovat myös Ursula Herlin ja Aatu Raitala.

– Muutama vuosi sitten syksyllä kävin Vaasassa esiintymässä Niko Kivelän kanssa, mutta muuten on tullut aika vähän käytyä, ehkä syrjäisemmästä sijainnista johtuen. Vaasa on tunnelmallinen ja hieno paikka, missä on kyllä ollut kiva käydä keikoilla, Vilja sanoo.

Hän on monelle suomalaiselle tuttu kasvo esimerkiksi televisiosarjasta Naurun tasapaino sekä tv-kanava nelosen Stand up! -ohjelmasta. Hänelle on kertynyt myös muutama komediapalkinto, kuten vuoden 2011 tulokas -palkinto. Hänen kotisivujensa mukaan mainetta on niitetty kuitenkin jo lapsena ollessaan äidinkielen opettajansa mielestä ”omituisin paimen joulukuvaelmien historiassa”.

Näytti helpolta

– Olin alun perin teatterialan opettaja, mutta minua kiinnosti kamalasti komiikka jo 2000-luvun alussa. Se näytti niin helpolta, etenkin kun katsoin amerikkalaisten koomikkojen esityksiä VHS-kaseteilta, Vilja kertoo.

– Eksyin katsomaan ensimmäisen stand up -esityksen livenä ja se näytti edelleen kovin helpolta. Halusin itsekin kokeilla, mutta äkkiä selvisi, ettei se ollutkaan niin helppoa, Vilja nauraa.

Vilja aloitti uransa 10 vuotta sitten ja jäi sille tielle, mistä viimeiset kuusi vuotta täysipäiväisesti. Keikoillaan kahden tytön isä puhuu itselleen tärkeistä asioista ja näyttää esimerkiksi tavallisen perhe-elämän rehellisestä ja väsyneestä, mutta myös onnellisesta näkökulmasta.

– Keikkasetti on sellainen väsyneen miehen tilitystuokio. Siinä on kuitenkin vähän jokaiselle ikäluokalle ja edustajalle jotakin, muutakin kuin perhejuttuja, Vilja sanoo.

Komiikka oma lajinsa

Vilja kokee, että 30 vuoden teatteritausta on auttanut häntä lavaesiintymisessä, mutta komiikka on silti täysin oma lajinsa.

– Ensimmäisellä keikallani ihmiset nauroivat ensimmäiselle jutulleni, mutta toisen jutun jälkeen ihmiset yleisössä puhuivat, että ei Heikillä vissiin oikein lähde käyntiin, Vilja nauraa.

Hänellä jäi kuitenkin keikasta hyvä maku suuhun ja halusi ehdottomasti yrittää uudelleen.

– Tunnelma on vauhdikas ja leppoisa, mutta tärkeintä on, että olen hauskaa seuraa, kuten ovat myös illan muut esiintyjät. Aatulla on suorastaan verbaalista taituruutta ja Ursulalla kyynisen hauskaa meininkiä. Olemme kolme hyvin erilaista koomikkoa, ihmettelen kyllä jos joku kaikkia meitä inhoisi, Vilja sanoo.

Emilia Kovanen