Hautausmaakierroksella voi sukeltaa paikallishistoriaan

Toistasataa kiinnostunutta kokoontui kauniina heinäkuisena iltana vanhan hautausmaan portille, kun vankkaa suosiota nauttivat hautausmaakierrokset käynnistyivät tämän suven osalta.

Suosio jatkuu

Vaasan seurakuntayhtymä mahdollistaa kävijöille maksuttomat Kivet kertovat -kierrokset.

– Tämä on 18 kesä, kun näitä järjestetään ja suosio on vakaa, Vaasa-Mustasaari oppaat ry:n puheenjohtaja Eva Reinikainen kertoo.

– Aiemmin illan aikana on kierretty sekä vanhaa että uutta puolta, mutta nykyään keskitytään ainoastaan jommallekummalle puolelle, hän jatkaa.

Kierrokselle osallistujat jaetaan suomenkielisiin ja ruotsinkielisiin ryhmiin. Vierailijat pääsevät tutustumaan Vaasan paikallishistoriaan hieman erilaisesta näkökulmasta, hautausmaalta käsin.

Elävää historiaa

Historiasta tuttuja ja kaupungin kehitykseen vaikuttaneita nimiä vyöryy kuulijoiden korviin sopivaan tahtiin hautakiveltä toiselle kuljettaessa. Opas Päivi Keski-Kuru johdattaa kuulijoita muun muassa Kauhavan ruman vallesmannin viimeiseltä leposijalta Wasaborgin rakennuttajan ja Palosaaren kirkon rahoittajan hautapaikoille.

Paikallisia merkkihenkilöitä riittää ja heistä kerrotaan mielenkiintoisia tarinoita. Henkilöhistoriat kietoutuivat kiehtovasti kaupungin kehitykseen. Kierroksen rakennetta on mietitty ja taustoihin perehdytty. Välillä seisahdutaan eri sotien muistomerkeillä.

Mielenkiintoisia hautakohteita on lopulta kymmenittäin, mutta ”muumiohauta” painuu varmasti moniin mieliin. Raskaan paaden alla on reikä ja siihen taskulampulla pimeään aikaan osoittamalla testattiin aikanaan pojankoltiaisten rohkeutta.

Unohtaa ei myöskään voi nuorta Almaa, josta vuonna 1864 tuli ensimmäinen vanhalle hautausmaalle haudattu.

Tyytyväisiä kävijöitä

Ensimmäiselle kierrokselle saapuneet vaikuttivat tyytyväisiltä. Mari ja Henri Scheweleff kuuluivat heihin.

– Tällainen kierros on kiinnostanut jo pidempään ja nyt pääsimme paikalle, Henri Scheweleff kertoo.

– Tässä saa todella mielenkiintoisen rautaisannoksen paikallishistoriaa, hän jatkaa.

Vanhalla hautausmaalla kierretään vielä 16.7. ja uuden hautausmaan viimeinen kierros on vuorossa 23. heinäkuuta. Kierrokset käynnistyvät klo 18 ja kestävät noin puolitoistatuntia. Kierrokselle ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Miika Huhta