Uutiset

Harmaahaikara viettää talvea Purolan ojassa

Harmaahaikara vietti talvipäivää Vaasassa viime viikolla Asevelikylän ja Purolan välissä virtaavassa ojassa. ARKIsTOKUVA
  • Vaasa

Vaasassa talvehtii harmaahaikara. Kurjen kokoinen arka ja upea lintu tavattiin Asevelikylän ja Purolan välissä virtaavasta ojasta viime viikolla ennen torstain paukkupakkasia.

Aikaisempia havaintoja harmaahaikarasta on tehty Isolahden venesatamassa 19. joulukuuta ja Korsnäsissä 26. joulukuuta. Lintu on todella harvinainen talvehtija Vaasan korkeudella.

– Onpa harvinainen tapaus. Yleensä harmaahaikaran näkee kevätmuutolla ja syksyisin, kun linnut tekevät kiepin pohjoiseen ruuan perässä ennen muuttoa etelään, Jouni Kannonlahti Merenkurkun lintutieteellisestä yhdistyksestä sanoo.

Hänen mukaansa Merenkurkun alueella ei tiedetä montakaan harmaahaikaran pesimäyritystä. Se rakentaa risupesänsä puuhun, toisin kuin kurki, joka ei koskaan laskeudu saati pesi puissa.

– En muista, että Vaasassa olisi aikaisemmin tehty talvehtimishavaintoa harmaahaikarasta. Mitähän se ojasta mahtoi etsiä, varmaan sammakoita tai jotain muuta syötävää, Kannonlahti aprikoi.

Ruokaa etsimässä

Purolan oja on pysynyt sulana kyseisestä kohdasta koko talven. Lintu lähti lentoon ojan pohjalta, Kuninkaantien alussa olevan pyörätien vierestä, Sepänkyläntien liikenneympyrän läheltä.

Harmaahaikara syö kaloja, mutta niitä tuskin oli nyt ojassa, jossa on kyllä pieniä kaloja nähty varsinkin kevätkesäisin.

Kannonlahti kertoo, että harmaahaikarakanta on lisääntynyt Suomessa ja levinnyt sen myötä ilmeisesti myös pohjoisemmaksi.

Harmaahaikaran erottaa kurjesta sen kaulan lehtoasennon perusteella. Kurki lentää pitkä kaula suorana, mutta harmaahaikaralla kaula on koukussa kuten esimerkiksi pelikaanilla.

Vaasassa luonnonvaraiset eläimet ovat lisääntyneet runsaiden viheralueiden ansiosta. Kettu on yleistynyt ja kaupungin reuna-alueilla tapaa kauriita tämän tästä.

Laaksot, kuten Asevelikylän ja Purolan välissä oleva laakso, yllättävät lajirunsaudellaan tämän tästä.

Vesa Koivumäki

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka