Haaveena muusikon ura

Ennen kuin 20-vuotias vaasalainen Emmi Haapaniemi, taiteilijanimeltään Entusiasti, lähti täysillä toteuttamaan nousevaa artistin uraansa, hän oli ehtinyt olla mukana monessa.

Haapaniemi on esimerkiksi näytellyt musikaaleissa ja viihdyttänyt paikallisia Vaasan kaupungin kesäartistina. Lisäksi hän on voittanut ”gospel-stara” -musiikkipalkinnon Maata Näkyvissä -festivaaleilla vuonna 2015.

– Elämässäni on ollut ja on edelleen paljon projekteja, mutta musiikki on tällä hetkellä isoin ja tärkein. Vaikka en ole päätoimisesti muusikko, haluaisin ehdottomasti joku päivä olla, Haapaniemi toteaa.

Hektiseen elämään mukaan on mahtunut myös vapaaehtoistyötä ja nuorisovaltuuston varapuheenjohtajan titteli.

– Haluan tehdä asioita joilla on väliä, ja siksi olen mukana niin monessa. Jokainen haluaa olla merkityksellinen. Mun merkitys on ehdottomasti laulujen tekemisessä ja niiden tulkitsemisessa, Haapaniemi sanoo.

Läpimurto

Haapaniemen mukaan hänen ensimmäinen läpimurtonsa oli päästä esiintymään Suomen presidenttiparille. Hän esitti itse sanoittamansa ja säveltämänsä kappaleen Koska aurinko laskee nuorisovaltuuston puheenjohtajan Antonio Tecan säestämänä.

– Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi minulle, että seuraavaksi televisioon laulamaan, Haapaniemi naurahtaa.

– Se on jäänyt erityisellä tavalla mieleeni, hän lisää.

Haapaniemi aloitti laulamisen jo lapsena, ennen kuin osasi vielä edes kunnolla puhua.

– Kuulostaa tyypilliseltä tarinalta ja varmasti moni on tehnyt samaa, mutta olen aina elänyt ja hengittänyt musiikkia, Haapaniemi kommentoi.

Hän kokee olleensa aina erityisen musikaalinen ja herkkä persoona, jonka on helppo ilmaista itseään erilaisin taiteellisin keinoin.

– Analysoin älyttömästi ympärilläni tapahtuvia asioita ja elämää ylipäätään. Kun luen kirjaa, pääsen helposti uuteen maailmaan tai kun kirjoitan, voin ilmaista tunteitani äärettömän monin eri keinoin, kuten vaikka sanoittamalla, hän kuvailee.

Viisi kappaletta

Haapaniemi on soittanut pienestä pitäen viulua ja ollut orkesterissa, joten esiintyminen on tuttua.

– Yläkouluaikana olin vielä epävarma itsestäni, mutta kun tarpeeksi kannustettiin ja ensimmäisen kerran lauloin siellä, sain paljon kehuja, Haapaniemi muistelee.

Sen jälkeen Haapaniemi esiintyi aktiivisesti koulun tapahtumissa ja kirkoissa.

– Vuonna 2018 Feasta-tapahtumassa menin lupaamaan Vaasan kaupungin tapahtumakoordinaattori Max Bäckmanille keikan, Haapaniemi kertoo.

Siitä alkoi hätäinen bändin etsintä, joka löytyikin sattumalta. Myös kappaleita syntyi peräti 5 kuukaudessa, jotta saatiin tarpeeksi pitkä kappalelista keikalle.

– Minulle on sattunut kävelemään oikeita ihmisiä vastaan, Haapaniemi toteaa.

Hänen nykyinen musiikkikollektiivinsa Entusiasti ja Eksyneet on ollut kasassa vuoden verran ja edistys on ollut nopeaa pienistä kahvilaesiintymisistä pikkuhiljaa isommille lavoille.

– En miellä meitä bändiksi, vaan enemmänkin järjestäytyneeksi konkkaronkaksi. Eksyneitä ovat kaikki ne ihmiset, jotka ovat olleet mukana kappaleiden teossa. Jos olisimme virallinen bändi, meidän kaikkien tulisi aina esiintyä yhdessä, mutta koska olemme musiikkikollektiivi, voimme esiintyä miten ja millä kokoonpanolla tahdomme, Haapaniemi selventää.

Tavoittele unelmiasi

Entusiasti ja Eksyneet ovat tehneet yhdessä vuoden aikana muutamia keikkoja, joista viimeisin oli perjantaina artisti Yonan lämmittelybändinä. Tulossa on myös Vaasan Rokkikesän kaksipäiväiset avajaiset, joissa kokoonpano on mukana.

– Teemme sellaista musiikkia, joka tuntuu oikealta. En tahdo lokeroitua mihinkään genreen, Haapaniemi sanoo.

– Teen sitä mitä minun on tarve tehdä ja mitä minun täytyy saada tehtyä, jotta saan ilmaistua sisimpäni ja selviydyttyä sitä kautta, hän jatkaa.

Hän kannustaa muitakin vaasalaisia uusia artisteja ja taiteilijoita tavoittelemaan unelmiaan.

– Opetelkaa tuntemaan itsenne ja keskeneräisyytenne, sillä kukaan ei voi tehdä sinun juttuasi paremmin kuin sinä itse.

Emilia Kovanen