Gubbrockarna palaa juurilleen

Gubbrokkareissa puhalsivat kevään aikana muutoksen tuulet, sillä osa jäsenistä halusi lopettaa toiminnan kokonaan.

Tukiyhdistys Gubbrockarna rf:n uuden puheenjohtajan Vesa Koivumäen mukaan tilanne vaati tiukan äänestyksen, ja toiminnan loppuminen oli vain yhden äänen päässä.

Gubbrokkareiden tarina alkoi yli kaksikymmentä vuotta sitten Arbiksella. Puolesta äänestäneet näkivät Gubbrokkarit arvokkaaksi ilmiöksi, joka kannattaa säilyttää. Kun toiminnan jatkuminen keväällä varmistui, Koivumäki teki ehdotuksen rehtori Sannasirkku Autiolle, että Gubbrokkareiden ryhmä aloittaisi syksyllä Vaasa-opistossa.

– Gubbrockarna on vaasalaisille rakas asia. Lähdemme nyt alusta liikkeelle, ja muutosten myötä palaamme juurillemme. Meillä on hyvät ainekset jatkaa toimintaa, kertoo Koivumäki.

Kypsyneet mansikat

Vaasa-opiston Autio oli heti valmis Koivumäen ehdotukseen.

– Meillä on ollut aina paljon musiikki- ja kuorotoimintaa. Opistossa on kaksi vuotta soittanut yhdessä Jordgubbarna-ryhmä, jonka nimi vaihtuu Gubbrockarnaksi, kun ryhmät yhdistyvät syksyllä. Mansikat ovat nyt kypsyneet, ja on todella kiinnostavaa nähdä, mitä tästä vielä poikii, iloitsee Autio.

Syyskaudella aloittava Gubbrockarna on kaikille avoin ryhmä, johon ilmoittaudutaan Vaasa-opiston kurssina. Mukaanlähtö ei edellytä tukiyhdistyksen jäsenyyttä.

Äijärockiin painottuvasta nimestä huolimatta mukaan voivat lähteä myös nuoret ja naiset. Ryhmä soittaa sunnuntai-iltaisin Vaasa-opiston tiloissa.

– Toiminnassa on tärkeää se, että joka treeneistä jää jokaiselle jotakin takkiin. Kun jokainen saa haasteita ja kehittyy eikä toiminta ole liian ammattimaista, säilyy soittamisessa hauskuus ja yhdessä tekeminen, sanoo Koivumäki.

Taivas rajana

Gubbrokkarit nousivat vuosien aikana yhdeksi Vaasan kulttuurielämän merkittävämmäksi tekijäksi.

Tarinan kiitos kuuluu Christer Kuljulle, joka aikanaan perusti Arbiksen ryhmän. Kuljun perintö elää uudessakin ryhmässä, sillä hänen poikansa Joakim Kulju aloittaa Gubbrokkareiden kapellimestarina.

– Seurasin läheltä faijan työtä, ja minulle on suuri kunnia päästä mukaan. Tässä on vain taivas rajana, mitä kaikkea uutta voi syntyä. Christer on varmasti ylpeä, sanoo Kulju.

Kulju näkee bändin joukkuelajina, jossa kaikki pelaavat yhdessä ja jossa jokainen soittaa tasonsa mukaan. Hän pitää opistolla myös esimerkiksi aloittelijoiden kitarakursseja, joiden kautta voi ponnistaa mukaan Gubbrokkareihin.

– Haluan, että kurssit sytyttävät kipinän ja että kurssilaiset saavat huomata, miten mahtavaa soittaminen on, Kulju sanoo.

Musiikki ja soittaminen sopivat kaikenikäisille.

– Jordgubbareissakin on ollut mukana 14-vuotias, joka jo pesee mennen tullen kokeneetkin soittajat ja jolla soolot lähtevät kuin tykin suusta, hän lisää.

Raija Koivisto