Frisbeegolfin suosio kasvanut huimasti

Frisbeegolf on kasvattanut suosiotaan räjähdysmäisesti. Wasa Disc Golf Club ry:n puheenjohtaja Antti Koskela ja tiedottaja Vesa Perkiö ovat huomanneet Ristinummen frisbeegolfradalla kävijäryntäyksen, joka alkoi jo maaliskuussa.

– Tiesimme, että porukkaa tulee, koska muissakin kaupungeissa toiminta oli räjähtänyt ihan käsiin. Kun kaikki muut lajit menivät tauolle, eikä ihmisillä ollut muuta tekemistä, he tulivat tänne, Koskela kertoo.

Wasa Disc Golf Club ylläpitää Ristinummen rataa vapaaehtoisvoimin. Vaikka kasvanut kävijämäärä on aiheuttanut seuralle lisätyötunteja ja radalle ruuhkaa, on siinä myös hyvät puolensa.

– Positiivista on se, että saamme lajia täällä Pohjanmaalla kasvatettua ja nostettua esiin, Koskela toteaa.

Frisbeegolfia on helppo pelata koronaturvallisesti, kunhan muistaa pitää väliä muihin pelaajiin ja käyttää vain omia kiekkoja.

Muistuttaa golfia

Koskelan ja Perkiön mukaan frisbeegolf on matalan kynnyksen laji, joka sopii kaikille ikään tai sukupuoleen katsomatta.

Lajin säännöt ja nimitykset ovat peräisin golfista. Tavoitteena on, että rata päästään läpi mahdollisimman vähillä heitoilla. Väyläopasteissa lukee, mikä on kyseisen väylän ihannetulos.

– Frisbeegolf on periaatteessa niin kuin perinteinen pallogolf, mutta ilman mailaa ja palloa, Koskela kuvailee.

Kiekot voi luokitella karkeasti kolmeen eri päätyyppiin, jotka ovat putteri, midari ja draiveri. Alkuun pääsee yhdelläkin kiekolla. Koskela ja Perkiö suosittelevat ensimmäiseksi kiekoksi lyhyille etäisyyksille tarkoitetun putterin, jota on helpoin heittää.

– Yleinen aloittelijan virhe on se, että hankitaan ne kaikkein nopeimmat kiekot ja ajatellaan, että nämä lentävät pitkälle. Todellisuudessa niitä kiekkoja on aloittelijan lähes mahdoton heittää, Perkiö sanoo.

Vaasan tunnetuimmat frisbeegolfradat ovat Hietalahden Arboretumin rata ja Ristinummen rata. Koskela ja Perkiö suosittelevat aloittelijoille ensimmäistä ja haasteita kaipaavalle jälkimmäistä.

– Ristinummen rata on huomattavasti haastavampi, koska se on yksi Suomen vaikeimmista radoista. Arboretum on aloittelijaystävällisempi rata, jossa on avointa puistoaluetta, Perkiö selventää.

Maksuttomat viikkokisat

Seura järjestää joka viikko Ristinummen radalla maksuttomat viikkokisat, joihin ovat tervetulleita kaikki taitotasosta riippumatta. Kisoihin ilmoittaudutaan etukäteen.

Koskela ja Perkiö kertovat kisoihin osallistuvan kannustavaa porukkaa, joka ei ilku tai tuomitse. Jokaisella kilpailijalla on omat tavoitteensa.

– Osa kilpailee itseään vastaan, osa kilpailee rataa vastaan ja osa kilpailee toisiaan vastaan, Perkiö kertoo.

Viikkokisoissa tulokset kirjataan ylös, jolloin on mahdollista tehdä virallinen rataennätys.

Elisa Siikonen