Uutiset

Floristimestari suosii kimpuissa tuoreita materiaaleja luonnosta

Floristimestari Nelly Koiton rakentamassa kukkasidonnassa näkyy tämän hetken trendejä, kuten rentous ja ilmavuus. Kuva: Henna Kontola
  • Vaasa

Kukkakaupan ovi helähtää auki. Ovesta astuu sisään utelias asiakas sanoen kuulleensa, että Pohjanmaalle on saatu ensimmäinen floristimestari.

Vain hetkeä aiemmin kyseinen floristimestari Nelly Koitto, 27, ja hänen äitinsä floristi Margit Koitto ovat kertoneet, miten ihmisiä on kovasti kiinnostanut tämä harvinainen tutkinto. Väite tuli osoitettua todeksi.

Ihmiset tulevat mielenkiinnolla Wasaflorist -kukkakauppaan katsomaan ja kyselemään tuoreen floristimestarin kuulumisia.

– Todella mukava kuulla ja nähdä, että ihmiset ovat aidosti kiinnostuneita, Nelly Koitto hymyilee.

Harvinainen ja vaativa tutkinto

Floristimestarin tutkinto tosiaan on harvinainen. Vuoden 2012 jälkeen floristimestariksi on valmistunut 15 henkilöä. Tutkinnon loppuun suorittamiseen vaaditaan paljon motivaatiota ja kiinnostusta alaa kohtaan. Tutkinnon voi suorittaa Suomessa vain yhdessä paikassa, Mäntsälän Keuda-koulutuskuntayhtymässä.

– Sinne minäkin lopulta päädyin. Nuorempana sanoin aina, että minusta ei tule kukkakauppiasta kuten äidistäni. Ravintolakokin tutkinnon, yo-tutkinnon ja tarjoilijan työn jälkeen päädyin ensin Yrkesakademiin suorittamaan floristin tutkintoa.

Hän kertoo työskennelleensä ja auttaneensa äitiään kukkakaupassa pienestä pitäen.

– Huomasin kuitenkin pian kaipaavani jotain lisää, ja hain Mäntsälään opiskelemaan floristimestariksi, Koitto selittää.

Floristimestarin monimuotokoulutus kestää 2-3 vuotta. Koulutuksen harvinaisuutta lisää varmasti myös tiukat pääsykokeet, jotka sisältävät näyttökokeen sekä haastattelut. Taskussa täytyy olla floristin opinnot sekä työkokemusta alalta. Näyttökokeen 45 minuutin aikaraja oli Koiton mukaan todella tiukka ja tietenkin myös tilanne oli jännittävä.

– Näyttökokeessa täytyy tehdä omanlaisensa sidonta. Lopulta minut valittiin kahdeksan muun kanssa koulutukseen. Muutama viikko sitten sain tietää olevani valmis floristimestari, Koitto hymyilee iloisesti.

Monenlaisia mahdollisuuksia

Floristimestarin työ käytännössä voi olla esimerkiksi kukkakauppayrittäjyyttä, toiminimellä toimimista tilausmuotoisesti tai ohjaajana ja floristien opettajana toimimista.

– Minua kiinnostaa kuluttajien neuvonta ja asiakaspalvelu. Järjestämme kukkakaupassa kuluttajille kukkasidontakursseja, joista he saavat vinkkejä ja apua. Jos haluan toimia tulevaisuudessa myös floristien opettajana, tarvitsen vielä pedagogiset opinnot, Koitto miettii.

Juuri päättynyt joulusesonki on ollut pitkä ja kiireinen. Kevättä ja kesää kohti mennessä uusi sesonki on alkamassa. Iloiset ja surulliset juhlat työllistävät ympäri vuoden.

– Tällä hetkellä ekologisuus on asia, joka näkyy vahvasti myös alallamme. Maatuvat materiaalit ovat suosiossa. Suomen upeasta luonnosta löytyy todella paljon hyviä materiaaleja, joita suosittelen rohkeasti käyttämään. Ekologisten materiaalien ja luonnonläheisyyden lisäksi näkyvät rentous ja ilmavuus.

Kukkakauppiaan täytyy olla ajan tasalla ja osata tarjota kuluttajille uusia näkökulmia. Koitot lähtevätkin kuluvalla viikolla Saksaan alan messuille katsomaan jo ensi syksyn ja joulun trendejä. Koiton mukaan oman kädenjäljen näkyminen työssä on tärkeää ja myös antoisaa.

– Parasta juuri nyt työssäni on tämä ympäristö ja kukkien kanssa työskentely sekä asiakkaat. On mahtavaa nähdä, kun asiakkaat ovat tyytyväisiä ja ilahtuvat siitä, että heidän tarpeisiinsa on osattu vastata, tuore floristimestari sanoo.

Henna Kontola

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

    Jaa artikkeli
    Lounaspaikka