Finaalihuumaa Hietalahdessa

Mailattaret kohtaa Ykköspesiksen pohjoislohkon loppuottelussa Pattijoen Urheilijat Raahesta. Pudotuspeliurakka alkaa vierasottelulla keskiviikkona ja toinen ottelu pelataan lauantaina kello 13 Vaasassa. Mahdollinen kolmas ottelu pelataan sunnuntaina Raahessa.

Runkosarjassa Raahe voitti Mailattaret kotonaan ja runkosarjan viimeisessä ottelussa vaasalaiset nappasivat kotivoiton.

– Raahe tuli viimeiseen otteluun ykkösporukalla ja pystyimme heidät voittamaan, joten se toi meille lisää itseluottamusta. Vieraspelissä meillä ei räpylä kestänyt. Löimme kyllä riittävän määrän juoksuja ja niillä peli olisi pitänyt pystyä voittamaan, analysoi Mailattarien pelinjohtaja Pekka Mäntymaa.

Mailattarien riveissä onnistujia on riittänyt laajalla rintamalla.

– Meillä on niin sisä- kuin ulkopeli sujunut hyvin. Olemme lyöneet paljon enemmän juoksuja kuin viime vuonna. Kun saamme luotua tilanteita, luotan siihen, että saamme myös pelaajia kotiin. Täytyy kuitenkin muistaa, että ulkopeliin ottelut lopulta ratkeavat ja meidän pitää saada vastustajan todella vahva ykköskärki kiinni, Mäntymaa toteaa.

Jumbosijoilta kärkeen

Mailattaret on kivunnut muutamassa kaudessa Ykköspesiksen jumbosijoilta sarjan kärkikahinoihin.

Kauden 2017 päätteeksi nuori joukkue oli putoamassa sarjasta, mutta sai lopulta pitää paikkansa. Hyvinkään Tahko nousi Superpesikseen, eikä korkeimmalta sarjatasolta pudonnut kukaan, joten Ykköspesikseen jäi yhden joukkueen vajaus. Se paikka myönnettiin Mailattarille.

– Siellä oli nuoria tyttöjä pelaamassa ja nyt he ovat pelanneet jo useamman kauden Ykköspesistä. Heillä alkaa olemaan sitä kokemusta, jota menestyminen tässä kovassa sarjassa vaatii, Mäntymaa sanoo.

Mailattarien pelaajarunko koostuu pääosin omista junioreista, joilla on pitkä yhteinen pelihistoria.

– Saimme tämän kauden alussa käännettyä ensimmäisiä tiukkoja pelejä voitoiksi. Saimme siitä itseluottamusta ja peli lähti rullaamaan hyvin.

Turvallinen juhlaottelu

Lohkon finaalisarja ratkeaa kahdella voitolla. Jos Mailattaret selviää sarjasta voittajana, niin seuraavalla kierroksella vastaan asettuu etelälohkosta joko helsinkiläinen Roihu tai Mailajuniorit Kankaanpäästä. Tämän otteluparin voittaja pelaa seuraavalla kaudella Superpesistä.

– Seura on antanut avoimet ovet eli saadaan pelata niin paljon kuin rahkeet riittävät, Mäntymaa kertoo.

Mailattarien voittoisa ja iloinen pelityyli on saanut yleisön liikkeelle.

– Meillä on pohjoislohkon suurin yleisökeskiarvo eli pikkaisen yli kaksisataa katsojaa per ottelu. Se on noussut aika paljon edellisistä kausista, Mäntymaa iloitsee.

Mailattarien lauantain pudotuspelikamppailu on seuran sadas ottelu Ykköspesiksessä. Juhlaotteluun väkeä mahtuu, sillä Hietalahden pesisstadion vetää yli neljä tuhatta katsojaa.

– Tässä tilanteessa iso kapasiteetti on hyvä asia ja pelejä voi tulla katsomaan turvallisesti, Mäntymaa sanoo.

Jaakko Jokela