Eväitä ja intoa futiksen kotitreeneihin

Viime lauantaina Lilla Ehnvallenin jalkapallokentällä kirmasi joukko 10-12-vuotiaita tyttöjä ja poikia. Junioreita oli saapunut valmentamaan Riihimäen Palloseuran valmennuskoordinaattori Ari Seppälä sekä Käpylän Pallon juniorivalmentaja Abdi Muhamed.

Seppälällä on pitkä kokemus jalkapallovalmennuksesta ja hänet on valittu myös vuoden juniorivalmentajaksi.

– Suurin osa harjoitteista on henkilökohtaista pallonhallintaa. Jalkapallon perusta on, että pelaajat oppivat hallitsemaan välineen eli pallon. Kun sen hallitsee, sitten ruvetaan nostamaan katsetta ylös, Seppälä sanoo.

Suomen tai maailman huipulle päässeet pelaajat eivät ole kehittyneet pelkästään joukkueharjoituksissa.

– Tämänikäisille junioreille joukkueharjoituksen tärkein tehtävä on innostaa omalla ajalla harjoitteluun. Jos pelaaja haluaa kansalliselle tai kansainväliselle huipulle, töitä pitää tehdä tosi paljon pallon kanssa. Joukkueharjoitukset ovat vain pieni osa sitä.

Muista kannustaa

Seppälä seuraa junioreita tarkasti harjoitteiden aikana. Hän pysäyttää tilanteen, kun näkee hyvin onnistuneen suorituksen.

– Tässä iässä pelaajat oppivat tosi hyvin mallioppimisen kautta. Kun lapsi harjoituksessa osaa jonkun asian hyvin, pysäytän tilanteen ja pyydän häntä näyttämään sen muille, Seppälä sanoo.

– Se on silloin tosi konkreettista, kun kanssapelaaja osaa tehdä sen, eikä sitä näytä kolme metriä pidempi ja viisikymmentä vuotta vanhempi valmentaja. Aikuisen liikeradat ovat myös erilaiset, joten lapsen näyttämä malli on siinäkin mielessä parempi, hän lisää.

Kannustus on tärkeä asia, jonka Seppälä nostaa juniorivalmennuksessa esille. Harjoitusten aikana niin Muhamed kuin Seppälä antavat aktiivisesti positiivista palautetta junioreille.

– Suomalaisessa valmennuksessa mennään usein aivan liian nopeasti eteenpäin. Lapselle ei jää tarpeeksi aikaa kehittää sitä pohjaa, että pallo tulisi tutuksi ja henkilökohtaiset taidot kehittyisivät niin hyviksi, että se loisi tukevan pohjan kehittää muita ominaisuuksia.

Tukea nuorille

Wasa Starsin Jalkapallopäivä järjestettiin yhteistyössä FC Sportin junioreiden kanssa. Päivän aikana oli kahdet erilliset harjoitukset, joissa mukana oli yhteensä reilut 40 junioria. Pelaajia oli muun muassa FC Sportista, FC Kiistosta sekä Vasa IFK:sta.

– Kysyntää ja tarvetta tällaisille tapahtumille selvästi on olemassa. Tapahtuma toi myös mukavan piristyksen normaalin harjoittelun oheen ja antoi nuorille pelaajille hyviä vinkkejä harjoitteluun, kertoo tapahtuman puuhamies ja FC Sport junioreiden valmennuspäällikkö Jani Kujanpää.

Tapahtumalla kerättiin varoja vaasalaisten nuorten urheilijoiden tukemiseen.

– Saimme tapahtumalle tukea paikallisilta yrityksiltä. Niiden ansiosta saimme osallistumismaksun edulliseksi sekä pystymme lahjoittamaan rahaa myös hyväntekeväisyyteen, Kujanpään iloitsee.