Etävirvonta pelastaa lasten pääsiäisen

Viime vuonna monen perheen pääsiäinen vietettiin ilman virpomista koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tulevana lauantaina sama kohtalo on edessä jälleen, ellei pääsiäisperinteen toteuttamiseen keksitä uusia tapoja.

Laihialla asusteleva Anna Lindroos on viettänyt jo useita pääsiäisiä ennen koronavirusta jättämällä kotiovensa eteen virpojille herkkukipon sekä maljakon vitsoja varten.

– Olen harvoin ollut itse kotona pääsiäisenä virpomisen aikaan, jolloin olen jättänyt virpojille yllätyksen ovelle. Trullit ovat voineet siihen jättää vitsan ja ottaa kiposta palkaksi herkkuja, Lindroos kertoo.

Pelastetaan pääsiäinen

Tänä vuonna Lindroos päätti jakaa idean paikallisessa Facebook-ryhmässä, jotta mahdollisimman moni osallistuisi mukaan pelastamaan pääsiäistä.

– Meillä on aina odotettu pääsiäistä ja virpomista innolla, askarrellaan vitsoja ja suunnitellaan pukeutumista. Pääsiäinen on aina ollut meillä lasten juhla ja omia lapsiani harmitti todella paljon kuulla, että taaskaan ei päästä virpomaan.

Lindroos ajatteli, että yksi keino pääsiäisen pelastamiseen voisi olla, jos muutkin lähtisivät mukaan ideaan ja jättäisivät ulos herkkuja.

Puskaradiossa vastaanotto idealle oli positiivista ja runsaslukuista. Moni paikallinen asukas ja joitain pienyrityksiä on kertonut lähtevänsä mukaan tempaukseen. He ovat ilmoittaneet julkaisuun alueittain osoitteita, joista virpojat voivat löytää palkaksi herkkuja.

– Osoitteiden pohjalta lapsille voisi esimerkiksi askarrella asuinalueittain virpomiskarttoja, joita seurata herkkujen luokse, Lindroos sanoo.

Ideasta vinkkiä

Lindroos toivoisi että kaikki kykenevät ottaisivat kontaktittomasta virpomisideasta vinkkiä ja toteuttaisivat saman omalla asuinalueellaan tai poimisivat idean vastaisuuden varalle tuleville vuosille.

– Perinteinen ovelta ovelle -virpominen olisi aina kivempi, mutta parempi tässä tilanteessa tämä on kuin ei mitään. Miksei idea voisi myös jäädä elämään niille, jotka eivät ole kotona virpomisen aikaan kuten minä, Lindroos miettii.

– Päällimmäisenä mielessäni oli myös se, että lapset kärsivät todella paljon koronasta ja ovat joutuneet luopumaan paljosta. Tämä toisi sitä kaivattua iloa lapsille pääsiäisestä, kun he pääsisivät kiertämään ja virpomaan.

Emilia Kovanen