Esikoisromaani rakkauden rajoista

Vaasalainen kirjailija Anne Salovaara ei ensimmäisen romaaninsa aihetta valitessaan tiennyt, kuinka ajankohtaiseen teemaan hän lopulta päätyisi.

Syyskuun lopulla ilmestyvä Näin piirretään kuu on lukion opettajan ja tämän oppilaan välinen rakkaustarina.

Aiheensa puolesta kirjassa on samanlaisia elementtejä, kuin vuonna 2017 alkaneessa sukupuolten välisiä valtasuhteita esiin tuovassa metoo -kampanjassa.

– Kun tuo liike ja kaikki siihen liittyvä alkoi, romaanini oli siinä vaiheessa jo valmis. Olo oli tuolloin aika ristiriitainen. Kirjani on kuitenkin ennen kaikkea tarina rakkaudesta, vaikka siinä tarkastellaankin rajoja, hierarkioita ja valtaa, Salovaara kertoo.

Kirjailija on pohtinut erityisen paljon juuri rajoja.

– Missä menee raja siinä, ketä voi rakastaa ja kuka tai ketkä sen määrittelevät? Ja ketä rajat loppujen lopuksi edes suojelevat tai palvelevat?, hän kyselee.

Suomalaisia tabuja

Juridisesti kirjassa kerrottu rakkaussuhde ei ole laiton, sillä molemmat päähenkilöt ovat täysi-ikäisiä. Etiikan kannalta asian voi nähdä monin tavoin.

– Usein ajatellaan, ettei Suomessa ole juurikaan tabuja enää, mutta kyllä opettajan ja oppilaan välinen rakkaussuhde on edelleen selkeästi sellainen meilläkin, kuten yllättävän moni muukin asia, Salovaara painottaa.

Tarinansa kautta hän on tietoisesti halunnut herätellä ihmisiä pohtimaan kirjan teemaa.

– Kirjoittaessani ajattelin etenkin sitä, mitä tälle asialle pitää tehdä tai pitääkö tehdä mitään. Mitään yksiselitteistä vastausta minulla ei ole tai ehkä ei vastausta ollenkaan. Jokainen lukija voi pohtia kysymystä kirjaa lukiessaan.

Läheinen aihe

Romaaninsa teeman Salovaara tuntee hyvin. Hän toimii äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana Vaasan Lyseon lukion aikuislinjalla sekä IB-lukiossa.

– Kirjaa varten luin sanomalehdistä ja muualta uutisia niin sanotuista kielletyistä suhteista. Niistä voi lukea monenlaisista lähteistä ja silloin huomaa, että tätä tapahtuu hyvinkin paljon.

Salovaara on aiemmin kirjoittanut nuorille suunnatun novellikokoelman Afroditen askelin (2017).

– Tällä varsinaisella esikoisromaanilla astun niin sanotusti vakavamman eli aikuisten kaunokirjallisuuden puolelle. Se on aika jännittävää, Salovaara nauraa.

Hänet on kutsuttu lokakuussa järjestettäville Turun kirjamessuille.

– Siellä kirjani lukeneet lukiolaiset esittävät minulle kysymyksiä. Se tulee varmasti olemaan hyvin kiinnostavaa, kirjailija toteaa hymyillen.

Pia Timberg