Ernst Underbar suoraan kotisohville

Wasa Teater on teatterinjohtaja Ann-Luise Bertellin mukaan tekemässä historiaa. Teatteri uhkuu vahvaa uskoa digitaalisuuden mahdollisuuksiin näinä kulttuurialalle vaikeina aikoina.

– Wasa Teater on ensimmäistä kertaa historiansa aikana striimaamassa esityksen. Se on uutta sekä yleisölle että meille teatterilaisille. Toiveemme on, että yleisö ottaa mahdollisuudesta kopin, sillä teatteri suuntaa toimintansa aina katsojille.

Bertellin mukaan teatteri ilman yleisöä ei ole mitään.

– Jos katsojat eivät voi tulla luoksemme, tulemme mielellämme heille kotiin, hän sanoo.

Ensimmäinen suora striimattu ensi-ilta tulevana lauantaina on teatterin oma legendaarinen huumorishow Ernst Underbar. Show näki päivänvalon kaksikymmentäyksi vuotta sitten.

1990-luvun loppupuolella Wasa Teaterissa harjoittelijana ollut André Wickström oli saattamassa showta alkuun. Se, mikä alkoi kabareena teatterin kellarissa ja perustui vahvasti improvisaatiolle, on nyt kasvanut kokonaiseksi puolitoistatuntiseksi käsikirjoitetuksi esitykseksi.

Hyvässä hengessä

Käsikirjoittajatiimi, teatterin omat näyttelijät Jonas Bergqvist, Lina Ekblad ja Jakob Johansson, ovat nyt ensimmäistä kertaa olleet kirjoittamassa näin laajaa esitystä.

– Yhteistyö on sujunut hyvässä hengessä, vaikka yhdessä kirjoittaminen ei aina ole helppoa. Olemme ideoineet ja kirjoittaneet kukin tahoillamme, tavanneet ja pallotelleet ideoita. Olemme myös rehellisesti voineet sanoa, jos jokin ei toimi, Ekblad sanoo.

Kaikkiaan kaksikymmentäyksi sketsiä sisältävän shown teemoja ovat muun muassa Wasa Teater, Vaasa ja Patrik Swayze, joka oli 1980-luvun Dirty Dancing -elokuvan tähti. Jakob Johansson on elokuvan inspiroimana kirjoittanut esimerkiksi tanssin Jonas Bergqvistille ja itselleen.

– Teemat syntyvät melko luonnostaan omasta työstä, siitä mitä teatterissa tai kulisseissa voi tapahtua ja millaista on ylipäätään olla näyttelijä, Johansson kertoo.

Osansa sketseistä saavat myös ravintolaelämä ja ruoka, yhteiskuntakritiikkiä ja koronaa unohtamatta.

Kykyarsenaali käytössä

Teatterinjohtaja Bertell kuvailee produktiota vahvasti oman talon projektiksi. Niin näyttelijät kuin soittajat ovat teatterin henkilökuntaa, ja esiintyjäkaarti on tanssiva ja laulava kokoonpano.

– Esityksissä myös soittaa livenä teatterin oma housebändi. Voikin sanoa, että talon koko kykyarsenaali on käytössä, Lina Ekblad sanoo.

Bergqvistin, Ekbladin ja Johanssonin lisäksi Ernst Underbarissa esiintyvät Johan Aspelin, Maria Udd, Markus Lytts, Tinja Sabel ja Tove Qvickström.

Orkesterissa soittavat Johan Aspelin, Jonas Bergqvist, Markus Lytts, Simon Ventus, Jan Fröjdö ja Kristoffer Svenn. Kuorossa laulavat Sarah Bergkulla, Johan Pohjanheimo sekä Wasa Teaterin mieskuoro.

Helppo lippuosto

Ensi-illan 17.4. lisäksi esitys striimataan kolme kertaa 21.4., 24.4. ja 28.4. kello 19. Suora lähetys tapahtuu NetTicket Live -palvelun kautta ja lippuja voi ostaa Wasa Teaterin nettisivuilta.

Asiakas ostaa tavallisen teatterilipun ja saa sähköpostiinsa digitaalisen lipun, joka sisältää koodin, jolla pääsee katsomaan striimattua esitystä. Lippu sisältää myös kattavasti tiedon siitä, mistä striimaus löytyy.

– Jos ohjeista huolimatta on epävarma siitä, miten tekniikka toimii, kannattaa hyvissä ajoin pyytää apua vaikka lapsenlapselta tai naapurilta, teatterin markkinointipäällikkö Jan Fröjdö vinkkaa.

Satu Grönroos