Erityisherkkyys tutuksi

Reagoitko voimakkaasti tunteisiin ja aistihavaintoihin? Onko sinulla hyvä kyky liikuttua, vaikuttua ja asettua toisen asemaan? Stressaannutko liiallisesta aisti- ja tietomäärästä? Jos tunnistat näistä itsesi, saatat olla erityisherkkä.

Suomen Erityisherkät Ry:n paikallisen jäsenen Anne Pennströmin mukaan kyseessä on fysiologinen ominaisuus, jonka omaavat ihmiset saattavat kokea kaiken keskivertoa herkemmin. Heille tyypillinen piirre on käsitellä havaintoja ja tietoa tavallista syvällisemmin.

– Erityisherkkiä on väestöstämme peräti 15-20 prosenttia, Pennström kertoo.

Yleinen ominaisuus. Ihmisten lisäksi erityisherkkyyttä on todettu myös eläimillä.

– On tärkeää lisätä tietoisuutta ja saada ihmiset ymmärtämään, ettei kyseessä ole esimerkiksi mikään sairaus. Erityisherkkyys on yllättävänkin yleinen ominaisuus, jonka kanssa synnytään.

Pennström ymmärsi olevansa erityisherkkä viitisen vuotta sitten ystävänsä vinkistä.

– Aluksi olin ihmeissäni, sillä en ollut aikaisemmin kuullut erityisherkkyydestä. Lukiessani ensimmäistä kertaa erityisherkän ominaispiirteistä, silmäni kuitenkin avautuivat todella. Ymmärsin yhtäkkiä paremmin itseäni sekä joitakin lapsuudenaikaisia kokemuksia ja tuntemuksia.

Viimein Vaasaan. Aiheeseen on mahdollista päästä tutustumaan tarkemmin perjantaina kaikille avoimella luennolla Erityisherkkyys – piirteet, haasteet, vahvuudet. Luennoitsijana toimii Suomen Erityisherkät Ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Hannu Sirkkilä. Pennströmin mukaan luento on tiettävästi ensimmäinen Vaasassa järjestettävä tilaisuus aiheen tiimoilta.

Erityisherkkien yhdistyksellä on paikallistoimintaa kuudellatoista paikkakunnalla. Nyt Pennström on mukana rantauttamassa toimintaa myös Vaasaan. Yksi luennon funktioista on kerätä yhteen erityisherkkyydestä kiinnostuneita ja saada heidän kesken aluilleen myös yhdistyksen paikallistoimintaa.

Aluetoimintaa vireille. Informaatiosta ja yhdistystoiminnasta hyötyy paitsi erityisherkkä itse, myös erityisherkän ihmisen lähipiiri. Erityisherkkyys ei ole kriteeri luennolle tai mahdolliseen paikallistoimintaan osallistumiseen. Aluetoimintaan osallistumisen edellytyksenä on ainoastaan yhdistykseen liittyminen.

– Toivon, että mahdollisimman moni asiasta kiinnostunut saapuisi paikalle ja tietoisuus erityisherkkyydestä lisääntyisi. Tilaisuus varmasti avartaa silmiä.

Tapahtuma on maksuton, ja se järjestetään perjantaina 26.10. kello 18-20 Pohjan Miesten kerhotalolla.

Meiju Pykäri

>>>>>>> Stashed changes