Entusiasti ja Eksyneet kutsuvat ihmisiä mukaan matkallensa

Vaasalaisen musiikkikollektiivin, Entusiasti ja Eksyneet kitaristi Otto Pirttiperä, 19, ja laulaja Emmi Haapaniemi myhäilevät tyytyväisenä. Haapaniemi kertoi keväällä viisijäsenisen kollektiivin olleen kasassa vuoden verran. Kokoonpano on siirtynyt nopeasti pienistä kahviloista isommille lavoille.

– Meillä oli silloin ja on edelleen hyvä edistys meneillään. Bändi kehittyy koko ajan, Pirttiperä toteaa.

Keikkakalenterissa näkyy muun muassa Vaasa Festival, Vaasa Pride- tapahtuma ja torilava Taiteiden yössä.

– Taiteiden yössä joku tuli vetämään hihasta ja kehumaan meidän esiintymistämme. Oli kuulemma nähnyt meidät ensimmäistä kertaa ja tykkäsi kovasti. Tuli tunne, että olemme ilmeisesti tehneet jotain oikein, Pirttiperä sanoo.

Bändi on ollut artisti Yonan lämmittelijänä ja päässyt yhdelle ulkopaikkakunnan keikalle Turkuun.

– Emme ole noudattaneet mitään oletuksia, mitä meihin on kohdistettu. Teemme vain, mikä hyvältä tuntuu, Pirttiperä sanoo.

Omalla tavalla ja tyylillä

Lisäksi kollektiivi on tehnyt aktiivisesti levytyksiä, joista uusin tuotos Sä olet kaunis julkaistaan syyskuun alussa.

– Joku ihminen, joka harvemmin kuulee olevansa kaunis, voisi tämän kappaleen jälkeä kokea oikeasti olevansa, Pirttiperä sanoo.

Pirttiperä aloitti Entusiasti ja eksyneiden kitaristina huhtikuussa 2018. Haapaniemi pyysi häntä mukaan muutaman yhdessä tehdyn cover-esiintymisen jälkeen.

– Kappaleiden teko on herkkä ja henkilökohtainen asia. Siihen sopivat mukaan vain tietyt ihmiset, Haapaniemi pohtii.

Hän kertoo alkuaikoina ajatelleensa, että kukaan ei ymmärtäisi kappaleita, mutta Pirttiperä oli mukana alusta alkaen valamassa uskoa kappaleisiin.

Eksyneiden lisäksi Pirttiperä soittaa myös toisessa vaasalaisessa bändissä, jota hän kuvailee perinteikkäämmäksi. Kitaransoiton hän kertoo aloittaneensa jo vuosia sitten.

– Aloin vain soittamaan kitaraa ja tajusin, että tämä on minun juttuni. Vaikka tämä on minun keinoni toteuttaa itseäni, uskon voivani saada taiteellisesti paljon enemmän itsestäni irti, kun olen mukana bändissä ja etenkin kappaleiden sovituksissa, Pirttiperä kertoo.

Haapaniemi luonnehtii kollektiivin kitaristia oikeaksi kädekseen.

– Joku totesi minulle joskus, että kappaleistamme kuulee sen, että minä soitan niissä, Pirttiperä sanoo.

– Otto on keksinyt soittajille nimen eksyneet. Hän on alkuperäinen eksyjä, Haapaniemi lisää.

Yhtenäisyys on tärkeintä

Vaikka Haapaniemi on kollektiivin laulaja, ei Pirttiperä tunne olevansa eriarvoinen kitaristina.

– Emmi on Entusiasti ja me muut olemme eksyneitä, se on ainoa asia mikä meidät toisistamme erottaa. Olen saanut jokaisella keikalla tuoda oman juttuni esiin, sillä emme erottele laulajaa muista muusikoista. Elämme vain ja teemme musiikkia, Pirttiperä sanoo.

– Jos Emmin kappaleet olisivat värityskirjan sivuja, me soittajat värittäisimme ne.

Bändi haalii uusia kappaleita ja esiintymisiä, mutta ovat nyt päättäneet hieman hengähtää ja ladata akkuja. Tulevaisuudesta puhuttaessa Pirttiperällä on paljon suunnitelmia.

– Viime vuoden aikana olemme löytäneet paljon ihmisiä, jotka haluavat kokea tämän matkan kanssamme. Tulevaisuudessa tahdomme löytää tietysti lisää ihmisiä mukaan tälle matkalle ja heitä, jotka voivat aktiivisemmin auttaa meitä eteenpäin.

Hän kertoo haluavansa päästä esiintymään jonnekin, missä pääsisi näkemään kollektiivin kehityksen.

– Näkisin konkreettisesti, kuinka kappaleemme koskettaisivat ihmisiä ympäri Suomen maan, Pirttiperä kiteyttää.

Emilia Kovanen