Ensirakkaus hämmentää kyläyhteisöä

Uutuusnäytelmä Skolka, spela, dansa, dö eli suomeksi lintsata, pelata, tanssia ja kuolla saa tulevana perjantaina ensi-illan Korsholms Teaterin näyttämöllä Veikkaalassa.

– Näytelmä tapahtuu pohjalaisessa kylässä ja tapahtumat sijoittuvat yhden kesän aikaan. Kaksi poikaa on päättämässä yläasteen, ja he ovat uuden elämänvaiheen edessä, näytelmän ohjaaja Marja Vuori kertoo.

Toinen pojista on kaikesta melko ulkopuolinen. Toinen on puolestaan hyvin sosiaalinen ja suosittu, mutta tuntee sisällä samanlaista ulkopuolisuutta. Pojat huomaavat rakastuvansa toisiinsa, mikä aiheuttaa hämmennystä sekä pojissa itsessään että koko kyläyhteisössä.

Tarina on kahden pojan ja kokonaisen kylän yhteinen kasvutarina.

– Näytelmässä tarkastellaan sitä, millä tavoin sekä yksilö että yhteisö toimivat joutuessaan kohtaamaan itselleen tuntemattoman asian. Teema on sikäli erittäin ajankohtainen nyt, kun kaikenlaiset vastakkainasettelut ovat pinnalla niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa, Vuori painottaa.

Hulvattomia hahmoja

Näytelmä on paitsi rakkaustarina myös kertomus yhdestä pohjalaiskylästä, sen eriskummallisista asukkaista sekä heidän tekemisistään ja reaktioistaan uudenlaisen asian edessä.

Näytelmän käsikirjoittaja, pitkään Korsholms Teaterissa vaikuttanut Ludwig Sandbacka on halunnut käsitellä teoksen teemaa huumorin ja ilon kautta. Hän on ammentanut näytelmään aineksia omista ja ystäviensä kokemuksista.

– Marssitamme näyttämölle kaikkiaan 26 eri hahmoa, joiden ikähaarukka on 8-81 vuotta. Lavalla pääsee näkemään monenlaisia kyläpersoonia juoruakoista ja -ukoista nuorisobändäreihin ja kaikkea siltä väliltä. Jokaiselle katsojalle löytyy varmasti joku samastuttava hahmo, Vuori iloitsee.

Huumori on ollut sekä Vuorelle ohjaajana että Ludwigille käsikirjoittajana tärkein avain esityksen tekemisessä.

– Lisäksi minulle on tärkeää tehdä taidetta, josta ihmiset voivat nauttia ja jonka parissa he viihtyvät, Vuori lisää.

Teatteria parhaimmillaan

Essexin yliopistosta vastikään valmistuneelle Vuorelle Korsholms Teaterin kesänäytelmä on ensimmäinen ohjaustyö virallisesti valmistuneena teatterinohjaajana.

Suurin haaste Vuorelle on ollut saada eri-ikäiset ja eritasoiset näyttelijät toimimaan hyvin yhteen.

– Osalla on näyttelijän koulutus taustalla, ja osa on lavalla ihan ensimmäistä kertaa. Erityisen hienoa on ollut nähdä, kuinka kokeneet näyttelijät ovat auttaneet kokemattomampia. Sen yhdessä tekemisen riemun, jonka olemme löytäneet, olen halunnut tuoda mukaan esitykseen, Vuori sanoo.

Teatterin hän näkee paikkana, jossa parhaimmillaan on mahdollisuus purkaa turhia vastakkainasetteluja ihmisten väliltä.

– Se, että kokoonnumme nimenomaan yhdessä kokemaan ja näkemään tarinoita, on tärkeää, Vuori muistuttaa.

Skolka, spela, dansa, dö -näytelmä esitetään 5.7.-2.8. Korsholms Teaterissa, osoite Veikkaalantie 645 Veikkaala. Näytelmän esitykset ovat ruotsinkielisiä.

Pia Timberg