Emilia Granholm uskaltaa yrittää

Vaasalaislähtöinen Emilia Granholm toimii yrittäjänä Suomen suurimmassa cheerleading-asusteita myyvässä yrityksessä, BlingBows Finlandissa. BlingBows Finland myy ja valmistaa kustomoituja hiuskoristeita cheerleaderjoukkueille, voimistelijoille ja luistelijoille.

Yrittäjäksi ryhtyminen ei kuitenkaan aina ole ollut Granholmin suunnitelmissa.

– Unelma-ammattini lapsesta aina lukioikäiseksi saakka oli luokanopettaja. Cheerleading vei kuitenkin mennessään ja valmentaminen sekä oma yritys löysivät paikan sydämestäni. Enää en ole miettinyt opettajaksi ryhtymistä, sillä valmentaminen täyttää sen paikan, Granholm kertoo.

Vähän kannustusta

Granholmin mukaan yrittäjäksi ryhtymiseen kannustetaan peruskoulussa ja lukiossa harmittavan vähän.

– Tuntuu, että lukiosta seuraava tie on aina kolmannen asteen opiskeluihin. Mielestäni nuoria voisi kannustaa enemmän yrittäjyyteen, sillä opiskelujen ohella voi toimia esimerkiksi kevytyrittäjänä, jolloin työ ei ole kokoaikaista.

Valinta lukion jälkeisestä välivuodesta herätti Granholmin lähipiirissä sekä ihailua, että hämmennystä.

– Vaikeinta taisi olla silloin kun sanoin, että pidän lukion jälkeen välivuoden. Yksi välivuosi jatkui toisella ja vieläkään en ole kouluun hakenut. Se ovi on kuitenkin aina avoinna, jos opiskelu kiinnostaa.

Granholmin ystävistä moni aloitti opiskelun korkeakoulussa lukion jälkeen. Granholm kuitenkin kertoo tienneensä aina oman valintansa olleen hänelle se oikea.

– Välillä äitini ihmettelee, että mistä olen ideani saanut ja miten olen kaiken oppinut. Kokeilemalla todellakin oppii parhaiten.

Huolia ja uuden opettelua

Yrittäjäksi ryhtymiseen liittyi myös huolia ja uusien asioiden opettelua.

– Pelkäsin, että tämä ei olekaan kannattavaa, Granholm kertoo.

Kysymysten noustessa pintaan on Granholm hyödyntänyt apunaan lähipiiriään ja nettiä. Kirjanpidon hän ulkoisti toiselle ammattilaiselle välttääkseen harmaita hiuksia maksuasioiden kanssa.

– Hyvän tukiverkoston avulla yrityksen perustaminen on ollut mutkatonta. Varsinkin Facebookin yrittäjäryhmistä on saanut nopeasti apua.

Nykyään päänvaivaa aiheuttaa lähinnä uusien tuotteiden suunnittelu.

– Mistään ei välttämättä löydy ohjeita, vaan saattaa joutua itse keksimään tuotteelle tekotavan, Granholm kertoo.

Tuotteita jopa Koreaan

BlingBows Finland on saavuttanut suuren asiakaskunnan. Tuotteita tilataan kansainvälisesti aina Koreasta saakka. Nykyisin Granholm työllistää itsensä lisäksi myös kolme muuta nuorta.

– Yksi työn parhaista puolista on se, kun pystyy tarjoamaan töitä myös muille, etenkin nuorille, Granholm kertoo.

Granholmin omat työpäivät koostuva tilausten vastaanottamisesta, sosiaalisen median viestinnästä ja tuotteiden valmistamisesta kotitoimistolla.

Yrityksensä Granholm toivoo yhä laajempaa liiketoimintaa. Omista tulevaisuuden suunnitelmistaan hän ei vielä osaa sen tarkemmin sanoa.

– Vaikea kysymys. Toivon ainoastaan, että olen tehnyt asioita, joista nautin ja välitän aidosti.

Muille tulevaisuuttaan suunnitteleville nuorille Granholmilla on selkeä viesti.

– Toivottu tai ei-toivottu välivuosi on täydellinen mahdollisuus kokeilla erilaisia asioita. Upea ura ei aina vaadi monen vuoden koulun penkillä istumista, vaan uskallusta tehdä asioita eri tavalla. Välillä polku on helpompi kulkea ja välillä tulee mutkia matkaan, mutta jokainen askel eteenpäin on tärkeä.

Julia Riihiluoma