Elämä voittaa kesän nukketeatterissa

Pikku Aasin nukketeatterin perustaja ja taiteellinen johtaja Cosimo Galiano on innoissaan. Heillä on ilo ja kunnia pitää kesällä avointa kesäteatteria Vaasan Hietasaaren uimarannan tuntumassa.

– Kun valtio antoi jälleen luvan tapahtumille, päätimme jatkaa toimintaa ja pistää pystyyn kesäteatterin, Galiano kertoo.

Koko perheen nukketeatteriesityksessä Pulcinella dream seikkailee Galianon luoma Pulcinella. Se taistelee koronavirusta esittävää hahmoa vastaan yhdessä muiden hahmojen kanssa. Lisäksi esityksessä nähdään muita sivutarinoita ja musiikkia.

– Paljon pinnalla ollut koronavirus puhuttaa myös lapsia. Voimme rauhoittaa viruksen, mutta emme kitkeä sitä. Tämän esityksen opetus on se, että elämä voittaa aina, mikä on tehty hauskalla tavalla, Galiano tiivistää.

Visuaalista kieltä

Yhden esityksen kesto on puolisen tuntia. Esityksessä käytetään suomea ja ruotsia sekä myös visuaalista kieltä.

– Perinteistä nukketeatteria ovat äänettömät eli visuaaliset esitykset. Tätä on puheen lisäksi sisällytetty mukaan esitykseen, joka sopii kaikenkielisille ja kaikenikäisille, Galiano sanoo.

Galianon mukaan monet taiteilijat ovat peruuttaneet esityksiään, mikä jarruttaa kulttuuria. Sen vuoksi hän halusi, että kesäteatteri olisi avoin tapahtuma ilman pääsymaksua.

– Vaikka korona on vaikuttanut meidänkin toimintaamme voimakkaasti, yritämme tehdä kulttuuria ihmisten ja etenkin lasten hyväksi.

Hietasaari on Galianon mukaan hyvä paikka esityksille.

– Kaikenikäiset lapset perheineen, jotka viettävät kesää Vaasassa, voivat tulla uimisen yhteydessä aamupäivällä katsomaan esitystä.

Mahdollisuus kulttuurille

Suomalais-italialaisen Pikku Aasin nukketeatterin toiminta alkoi virallisesti vuonna 2006. Ammattilaisnukketeatteri luotiin kiertäväksi lasten teatteriksi, mutta heiltä löytyy myös oma teatteritila Vaasasta.

– Nukketeatteri on kulttuuria lapsille mitä parhaimmassa muodossa. Siinä yhdistyvät sadut ja visuaalisuus sekä äänet ja musiikki, Galiano kertoo.

Teatterin tarinat rakentuvat erilaisten teemojen äärelle, kuten ystävyys, rakkaus tai kunnioitus muita kohtaan. Useissa saduissa uppoudutaan myös legendoihin ja historiaan. Niissä seikkailevat esimerkiksi lohikäärmeet, prinsessat, merimiehet, noidat, ritarit ja nukketeatterin aasikin.

– Näytelmien on oltava monipuolisia, joten käytämme muun muassa käsinukkeja, erilaisia esineitä, mimiikkaa, marionetteja, varjoteatteria ja mustateatteria. Pyrimme lähestymään yleisöä monelta eri taholta kaikissa esityksissä, myös kesäteatterissa. Kulttuurille pitää aina antaa mahdollisuus, myös poikkeusoloissa, Galiano sanoo.

Kesäteatteri saa ensi-iltansa aamupäivällä tulevana sunnuntaina. Sen jälkeen esityksiä nähdään koko heinäkuun ajan joka torstai ja perjantai kello 11 alkaen.

Emilia Kovanen